Att bygga på en holme innebär en extra utmaning logistiskt. Sonja Ek-Johansson och Andreas Johansson på Heisala ö i Pargas har knäckt den nöten. Deras nya ladugård tas i bruk i november.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Inom kort inleder företaget Hemmanet kalkonuppfödningen i den nya anläggningen. Det innebär i praktiken att produktionen mer än fördubblas från 12.000 till 26.000 kalkoner per omgång.
Trots den ekonomiska osäkerheten tror landsbygdsföretagare Lars-Erik Söderholm på ett fortsatt jord- och skogsbruk och djurhållning. Tillsammans med sonen Nicolai bygger han ett historiskt stort fårhus på Bergö i Malax skärgård.
Erika Sillander från Lerföreningen berättade allmänt om lerbyggnadstekniker och lerklining som metod för att förbättra väggar och fasader.
VTT har utvecklat en ny slags process för att skapa gas på sin experimentella DFB-anläggning vid VTT Biorukki i Esbo.
Markplaneringen ska vara ett verktyg som ger mervärde för markägaren och kommunen. Lokala förhållanden måste beaktas mera, säger Roger Häggman och Mats Björklund.
Det var trivsamt och lagom trångt på torget i Närpes senaste fredag när årets version av evenemanget Slättens Mat & Mystik arrangerades. Uppemot trettio försäljare, varav tio matrelaterade, höll kommersen igång.
Förra veckan besöktes Finland av norska länstjänstemän inom jord- och skogsbruksförvaltningen vid Trøndelag, regionen i mitten av Norge.
SLC kräver att anslagen för LFA- och miljöersättningen korrigeras enligt regeringsprogrammet med de utlovade framtidsinvesteringarna redan i nästa års statsbudget. Det handlar om summor på 42 miljoner i LFA-ersättning och 88 miljoner i miljöersättning.
Det är ännu möjligt att eliminera fattigdom och hunger för hela världens befolkning, men då behövs fundamentala globala förändringar. Det framgår ur en rapport som i onsdags presenterades av en opartisk internationell forskargrupp tillsatt av FN.
Med hänvisning till klimat och hållbarhet har Vasa övningsskola gått ut i offentligheten med sitt beslut att lämna bort det röda köttet från skolmaten i grundskolan under sex veckors tid. Beslutet har väckt motreaktioner i bland annat Vasabladet och på sociala medier. Många har sett rött får man väl säga.