EU Landsbygdsnäringar

Centern backade i EUvalet
medan gröna gick framåt

Centern tappade ett mandat och har numera två platser i EU-parlamentet, medan de gröna går från ett till två mandat. I fall Brexit verkställs får Finland ytterligare en plats i EU-parlamentet, och den platsen kommer att gå till de gröna.

Den övriga mandatfördelningen mellan partierna i Finland är den samma som under senaste perioden.

Det betyder bland annat att Nils Torvalds fortsätter representera SFP och den mittenliberala ALDE-guppen i EU-parlamentet. Också centerns representanter Mauri Pekkarinen och Elsi Katainen hör till ALDE-gruppen. Elsi Katainen är agrolog och har jobbat med landsbygdsutvecklingsprojekt. Familjen har mjölkproduktion i Pielavesi. Elsi Katainen hoppade in i EU-parlamentet från suppleantplats våren 2018 efter att Hannu Takkula blev ledamot i Europeiska revisionsrätten. Hon har bland annat varit suppleant i parlamentets jordbruksutskott.

Nils Torvalds har för sin del fått lantbruksjournalisternas informationspris, tack vare sina insatser för att klargöra skogarnas betydelse som kolsänka i förhandlingarna om EU:s så kallade LULUCF-förordning. Han har varit medlem i miljöutskottet och suppleant i budgetutskottet.

Från samlingspartiet, som är medlem i den konservativa gruppen EPP valdes Petri Sarvamaa in liksom Sirpa Pietikäinen och Henna Virkkunen. Petri Sarvamaa har bland annat varit suppleant i EU-parlamentets jordbruksutskott under perioden 2012-2014, då han jobbade aktivt för en lösning på jordbruksstöden till södra Finland. Senast har han varit medlem i budgetutskottet. Han var ordförande för samlingspartiets landsbygdsdelegation 2014-2016.

Av de fyra SLC-medlemmar som ställde upp och som svarat på LF:s valfrågor tidigare under maj månad tog Niclas Sjöskog från Pedersöre 5.831 röster och Max Schulman från Sjundeå 3.392 röster. Christoffer Hällfors från Lappträsk tog 2.089 röster, medan Thomas Snellman från Pedersöre tog 854 röster.

LF har frågat dem hur det känns efter valet.

Eu Hallfors

Jättenöjd Christoffer Hällfors

Christoffer Hällfors från Lappträsk och SLC-medlem via Södra skogsreviret ställde upp för SFP och tog hem 2089 röster. Han är jättenöjd med resultatet, i synnerhet med tanke på att han hade en kort och intensiv kampanj.

– Jag tycker jag gjorde ett bra resultat för egen del, speciellt i hemregionen östra Nyland, och så fick jag också röster från andra delar av landet, säger han. Jag hade möjlighet att lyfta upp mina egna teman och bidrog på det sättet till att samla röster. Det viktigaste är naturligtvis att vi lyckades behålla det finlandssvenska mandatet, det är jag jätteglad över, säger Christoffer Hällfors.

Eu Sjoskog

Sjöskog glad att SFP behöll mandat

ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog ställde upp för SFP i EU-parlamentsvalet. Han var nöjd med stödet som han fick – över 5831 röster. 

– Jag är nöjd med stödet. Jag fick nästan alla mina röster i Österbotten, vilket inte var en överraskning eftersom jag inte bedrev kampanj någon annanstans. Det var mycket svårt att beräkna hur stort stöd jag skulle få men jag är nöjd med det här.

– Viktigt var att partiet fick behålla mandatet i EU-parlamentet i och med att Nils Torvalds återvaldes, säger han. 

Eu Schulman

Max Schulman inte nöjd med valresultatet

Jordbrukaren och spannmålsombudsmannen Max Schulman, SLC-medlem från Lojo, ställde upp för SFP och tog hem 3392 röster. Schulman är inte nöjd med resultatet.

- Nu är jag lite besviken. Jag hade räknat med att det skulle komma större draghjälp från spannmålssektorn, över hälften av gårdarna i Finland är ändå spannmålsgårdar. Jordbrukarna måste bli bättre på att koncentrera sina röster om de ska vara med där de viktigaste besluten i EU fattas.

I allmänhet är han ändå nöjd med valresultatet. Bland annat gjorde SFP ett gott val och den finlandssvenska parlamentarikern kan fortsätta sitt arbete. Samtidigt fick också branschen in en del människor från Finland som kan jordbruk. Han understryker också att de stora utmaningarna i framtiden finns inom klimat och miljö.

Nu överväger Schulman hur han ska ta sig an framtiden.

- Bryssel kommer jag inte att lämna i och med mina förtroendeuppdrag och mitt jobb. Det här var mitt första val och i framtiden får vi se om det gett mig blodad tand. Valkampanjen har onekligen väckt ett visst intresse för inrikespolitiska frågor. Under kampanjen fick jag bland annat positiv respons för att jag uppmärksammade den inhemska matproduktionen, säger han.

Eu Snellman

Besviken Thomas Snellman

 Thomas Snellman, SLC-medlem via ÖSP och Österbottens skogsvårdsförening, ställde upp i EU-valet för de gröna och fick 854 röster. Snellman konstaterar att de gröna som parti gjorde ett utmärkt val och fick 5.3 procent av rösterna i Vasa valkrets, men han är besviken över sitt personliga resultat.

– Visst var valresultatet en stor besvikelse för mig personligen. Jag hade nog väntat mig åtminstone ett par tusen röster. Jag åkte runt på olika orter i landet med valbussen och skrev en del insändare, men det räckte uppenbarligen inte. Jag har ju inte tidigare varit aktiv inom politiken och det har säkert legat mig i fatet.

Snellmans hjärtefråga är klimatsituationen sett ur jordbrukets perspektiv och hur matproduktionen borde förändras i en mer hållbar riktning.