Kimito Webb
Tema

Vad vill du med din skog?

Det är skogsägaren som bestämmer hur skogen ska skötas. Då kan man ta hjälp av en fackman, konstaterar revirinstruktör Johanna Sjölander vid Södra skogsrevirets nya kontor på Kimitoön.

– Jag bor i Kasnäs på södra delen av ön och kan delvis jobba hemifrån, till exempel med att fylla i blanketter. Men alla papper från tidigare uppdrag finns ju här i Brusaby. Bara att röra sig på Kimitoön innebär också annars ganska långa sträckor, konstaterar revirinstruktör Johanna Sjölander när vi träffas i Södra skogsrevirets nya kontor i Brusaby i Kimito.

Pappersarbete har hon haft rätt mycket av under våren. Vid årsskiftet upplöstes Kimitonejdens skogsvårdsförening. I stället utvidgade Södra skogsreviret sitt verksamhetsområde, som nu sträcker sig från Pyttis i öst till Kimitoön i väst.

Sjölander, som också jobbade för den gamla föreningen, är nu anställd av reviret för att fortsätta fokusera helt på Kimitoön. Vid sin sida har hon Peter Lindholm, som främst sköter drivningstjänsterna. Det här är en nyhet som reviret fört med sig på ön: man erbjuder nu även huggning och skotning av virke samt förmedling av virkessortiment från vägkant till virkesköpare.

Johanna Sjölander arbetar bland annat med rådgivning, röjnings- och planteringtjänster, dikesplanering och hjälp med att fylla i stödblanketter. Hon konstaterar att man ännu är i en övergångsfas mellan de två föreningarna. De planteringar hon haft hand om i vår är uppdrag från den tidigare föreningen.

– I år förmedlar och planterar vi cirka hundratusen plantor. Dessutom förmedlar vi femtiotusen som skogsägarna själva planterar. Det är lite färre än tidigare.

Tror på virkesförmedlingen

Av medlemmarna i den gamla föreningen har en stor del anslutit sig till reviret, och man hoppas att ännu fler väljer att göra det. Johanna Sjölander tror att den nya virkesförmedlingstjänsten kommer att ta fart.

– Vi har kommit i gång bra. Vi har redan utfört avverkningar under våren, men folk brukar vakna upp och vilja avverka på hösten. För avverkningen använder vi oss nu av entreprenörer som redan tidigare jobbat åt reviret. Vi hoppas på att i framtiden också kunna använda lokala entreprenörer.

Är det små eller stora skogsägare som använder era tjänster mest?

– Både och. Skogsägarnas behov varierar. En del behöver rådgivning om plantskötsel, medan andra behöver rådgivning om skogsskötsel i mogen skog. Och så finns de som vill ha hela paketet.

Överlag är Kimitoöns skogar välskötta, säger Sjölander. Men det har avverkats rätt mycket så det finns ett ganska stort röjningsbehov.

Även dikesplanering är intressant

Om man gör en kalavverkning på mer än 0,3 hektar är man enligt lag skyldig att förnya skogen. Då blir det aktuellt med markberedning och plantering – ofta tall där det är magrare jord och gran där det är bördigare.

På många ställen finns även ett behov att rensa dikena. Den senaste tiden har Sjölander sysslat mycket med dikesplanering.

– Det är faktiskt roligt. Det här jobbet är krävande men väldigt varierande, och alla delar är intressanta. Planteringssäsongen har förstås sin speciella charm, då man får plantorna i jorden så att det växer ny skog.

Årets plantor siktar Sjölander på att få i marken under maj månad. Planteringen sköts nu med hjälp av ett företag i Sagu och en person från Bjärnå.

Vad är målet med skogen?

För skogsägaren är det viktigaste att veta vad man vill med sin skog, säger Sjölander.

När man avverkar är det i dag vanligast att man kalavverkar, eller att man lämnar skogen i fröträdsställning med glest kvarställda träd för att skapa naturlig föryngring. Kontinuerligt skogsbruk, där man förnyar skogen till exempel med luck- eller plockhuggning, är ett annat alternativ.

– Det är skogsägaren som bestämmer hur skogen ska skötas. Då kan det vara bra att få hjälp av en fackman och tillsammans göra upp en skogsbruksplan med målsättningarna för de kommande åren. Planen är ett hjälpmedel som visar vad som ska göras och när.

För att inte behöva komplettera plantskogarna är det viktigt att utföra gräsbekämpning de första åren efter plantering. Då får plantorna en bra start. Röjningskostnaderna stiger dessutom snabbt om man lämnar ungskogarna oskötta, varnar Johanna Sjölander.

– Skötseln är grunden för en livskraftig skog i framtiden, slår hon fast. Vi har ett brett utbud av tjänster, från planering till avverkning och skogsfastighetsförmedling.

Den femte juni klockan 11–19 ordnar skogsreviret en skogsdag vid Sjölax gård i Kimito. På programmet maskinell och manuell avverkning, soppa med ekologiskt kött, tävling, kaffe med mera.