SLC Landsbygdsnäringar

SLC stöder revidering av inlösningslagen

En helhetsrevidering av inlösningslagstiftningen är på sin plats anser SLC i sitt utlåtande om justitieministeriets betänkande om nya ersättningsgrunder i inlösningslagen. Den nuvarande lagen trädde i kraft 1978 och samhällets funktioner har förändrats på många grundläggande sätt under de dryga 40 år som gått sedan dess.

Betänkandet är egentligen ett resultat av regeringen Sipiläs spetsprojekt med syfte att få finländsk livsmedelsproduktion lönsam. Hit hör även ett förstärkt egendomsskydd.

SLC omfattar den princip som betänkandet utgår ifrån, nämligen att man bör försäkra sig om att ersättningsnivån verkligen uppfyller det grundlagsenliga kravet på full ersättning.

– Ersättningsgrunderna bör revideras så att de motsvarar vad forskningen kommit fram till och den internationella utvecklingen i fråga om fastighetsvärdering, hävdar SLC.

Således stöder SLC betänkandets slutsats att ersättningen av egendom bör grunda sig på marknadsvärdet i stället för på gängse värde såsom nu. Det skulle bland annat innebära att väntevärden ska beaktas.

Bort med företräde

Avsikten har också varit att avstå från den så kallade företrädesordningen i den nuvarande lagen, när man värderar ersättningsnivån. I stället ska det vara möjligt att välja värderingsmetod från fall till fall utgående från hur man på det mest tillförlitliga sättet får fram ett värde som motsvarar full ersättning.

Utvidgad bostads- och näringsgaranti

SLC stöder även de förslag som arbetsgruppen för fram gällande utvidgning av bostads- och näringsgaranti. Arbetsgruppens asvikt är att garantin ska gälla alla inlösningssituationer. Det innebär således inlösning av fastigheter för stadgivarande boende, fritidsfastigheter och även fastigheter som används för näringsidkande. Oberoende av marknadsvärdet ska ersättningen alltså räcka till för att man kan skaffa ett motsvarande objekt på samma ort som det man blir utan på grund av inlösning. Det betyder också att ersättningen i vissa fall kan överskrida marknadsvärdet.

Utöver fysiska personer, alltså privatpersoner, ska bostads- och  näringsgarantin också gälla näringsverksamhet som dessa bedriver i bolagsform, jord- och skogsbruk medräknat, liksom småskalig näringsverksamhet.

Garantin ska dock inte gälla egendom som förvärvats i placeringssyfte och inte heller ”mer omfattande industri- och företagsverksamhet”, som det heter i betänkandet.

SLC föreslår 25 procent höjning

Utgångspunkten vid inlösningsersättning ska fortfarande vara att förmögenheten inte ändras för innehavaren av den egendom som ska inlösas.

SLC förespråkar en höjning på 25 procent av inlösningsersättningen enligt modell från Sverige. Detta för att säkra förmögenhetsställningen för den som berörs. I betänkandet föreslår också arbetsgruppen en höjning med en fast koefficient men tar inte ställning till storleken.

Värdenedsättningen bör upphävas

SLC stöder vidare förslaget i betänkandet om att så kallad värdenedsättning upphävs. I den nuvarande lagen finns en bestämmelse som gör att kommunerna inte behöver beakta den värdestegring som är ett resultat av planläggning, när ersättningen bestäms.

Arbetsgruppen har kommit fram till att bestämmelsen inte är i enlighet med grundlagens krav på full ersättning.