SLC - Img 4584
Traditionella julkärvar finansierar föreningshus

Den gamla bondgården är från Malax och från 2015 har ett aktivt renoverings- och byggarbete pågått. För att kunna bygga färdigt föreningshuset behövs en inkomstbringande aktivitet. Där kommer tillverkningen av julkärvarna in i bilden, berättar Katarina Westerlund.

Handbok för miljövårdsmyndigheter om dikningsärenden finns nu på svenska

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten har gjort en svenskspråkig översättning av handboken ”En handbok för kommunala miljövårdsmyndigheter om avgörande av dikningsärenden enligt vattenlagen”. Handboken har främst använts av tjänsteinnehavarna som ansvarar för kommunens miljövård, men även andra som brottas med dikningsfrågor och tolkningen av vattenlagen har nytt av den.

SLC - Tarja Heikkila 1
Björkris blir konst i hennes händer

– Att arbeta med björkris kan man jämföra med att göra en skulptur, säger konsthantverkare Tarja Heikkilä. Hon ser den unika strukturen för varje björkris då hon arbetar.

SLC - Apf 1
Jordbruk utpekad miljöbov men ändå bäst för miljön

Jordbrukets roll beträffande klimatpåverkan diskuterades under ÅPF:s höstmöte, där mediekonsulten Lars Höök, som bland annat varit presschef på LRF i Sverige, presenterade tänkvärda fakta kring köttproduktionens miljöpåverkan.

SLC - Apf 3
Stora effekter för hela landsbygden när jordbrukets lönsamhet sjunker

Den lönsamhetskoefficient för jordbruket som Naturresursinstitutet Luke tagit fram visar att många gårdar nu har en mycket ansträngd lönsamhet, berättade SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback vid ÅPF:s höstmöte.

SLC - Apf 2
Rimligare arvode för ÅPF:s ordförande

Ålands Producentförbunds höstmöte beslutade enhälligt att fördubbla ordförande Birgitta Eriksson-Paulsons årsarvode. Dessutom införs enligt valberedningens förslag också ett arvode för alla möten utöver ÅPF:s styrelse och utskott.

SLC - 30875167803 Aa8Bc4467A O
Stora delar av Sydeuropa är på väg att bli ökenmark

Prognoserna för klimatförändringen i Europa tyder på en växande risk för ökenspridning. Heta halvöknar finns redan i södra Europa och fenomenet breder ut sig norrut. EU måste motverka ökenspridningen, kräver den europeiska revisionsrätten i en ny rapport.

SLC - Dsc 0781
Att förebygga kalvdiarré lönar sig alltid

Kalvdiarré är en komplex åkomma som samtidigt har blivit den vanligaste kalvsjukdomen – särskilt på mjölkgårdar. Det kan finnas olika orsaker till att en kalv insjuknar, betonar hälsovårdsveterinär Eva-Lina Sandell från Lehmälääkärit.com.

SLC - Mats Nylund
Ordförandes julhälsning: Också positivt har hänt

En ny livsmedelsmarknadslag och betydande exportsatsningar hör till årets ljuspunkter, noterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC - Rasmus Sahl
SLC-ungas julhälsning: ”Det finns alltid en framtid”

– SLC Nylands ungdomsutskott vill passa på och önska God Jul till alla producenter och andra inblandade, säger utskottsmedlem Rasmus Sahl, som sedan i somras driver Bisa gård i Sottungsby i Vanda tillsammans med flickvännen Eva-Linn Sjöblom.

SLC - 1 Img 5720
Julrecept 2018

SLC - 1 Img 5563
Lufttorkad skinka från San Daniele torkas under minst 13 månader

Syskonen Arinna och Alessio Prolongo för det gedigna mathantverket vidare, att tillverka San Daniele D.O.P Prosciutto Crudo-lufttorkad skinka, genom företaget Prosciuttificio Prolongo som deras farfar startade.