SLC Nylands socialpolitiska utskott hade sitt första möte i tisdags.
USA-regeringen hotar EU med nya handelstullar på bland annat flygplan, ostar, viner, olivolja och fiskprodukter. Tullarna uppges vara ett svar på subventioner som EU betalar för att stöda Airbus.
USA-presidenten Donald Trump hotade förra veckan att stänga gränsen mot Mexiko om den olagliga migrationen och smugglingen av knark fortsätter. Senare ändrade han åsikt, men hotelsen hann redan blanda om jordbruksmarknaderna både i USA och Mexiko.
Skadorna efter översvämningarna i den amerikanska mellanvästern uppskattas för närvarande till ungefär tre miljarder US-dollar. Ett stort problem är den spannmål som har förstörts i gårdarnas egna lager. Ingen försäkring täcker skadorna.
Trots att EU hotat att dra Åland och Finland inför Europadomstolen på grund av vårjakten på sjöfågel har Ålands landskapsregering också i år beslutat att tillåta jakt på totalt 2.000 gudingar (ejderhannar) mellan den 1 och 14 maj.
Fredag 26.4 börjar Livsmedelsverket betala ut nationella husdjursstöd, förskott på stöd för växthusproduktion och restbelopp som gäller miljöavtal.
Långa torrperioder och extrem hetta präglade sommaren 2018. Enligt FN:s livsmedelsorganisation FAO håller produktionen inte takt med konsumtionen. Men det kan också bero på Kina, som av taktiska skäl samlar stora mängder spannmål i lager.
Skötselavtal för skötsel av landsbygdslandskap och våtmarker kan 2019 endast ansökas för objekt som har etablerats med ersättning för icke-produktiva investeringar.
Förekomsten av pollinerare i Finland och deras betydelse för den finländska livsmedelsförsörjningen diskuterades på MTK:s, SLC:s och Finlands Biodlares Förbunds gemensamma pollinerarseminarium förra veckan i Helsingfors.
Den svenska regeringen höjer stödet till landets jordbrukare för skadorna under den torra sommaren 2018.
EU-kommissionen förbereder ett stödpaket till jordbruket för det fall att Storbritannien lämnar EU utan avtal.
I vintras blev muddringstillstånden för Tjöck å klara. Men Fortstyrelsen har besvärat sig mot arbetet för att staden Kristinestad högg bort sly på drygt hundra meter för att kunna inleda muddringen. Vägmästare Niklas Brandt har tröttnat på den eviga byråkratin kring att få muddra och rensa åar i Kristinestad.