Aland 1 Webben
Taket är borta och bara plåtväggarna finns kvar på Sigge Mattssons spannmålstork, som också inrymde ett lager på 800 kubikmeter.
Jordbruk Tema

Bra utsikter för Ålands spannmål
men brand förstörde Sigges korn

Åland som helhet ser ut att få en bra spannmålsskörd, men för ”Sigge” Mattsson från Jomala Karrböle slutade det riktigt illa när han skulle torka årets första 25 ton korn. Då utbröt en brand som förstörde torken så att endast skalet finns kvar.

Hans torkanläggning i Jomala Överby bestod av två torkar på tjugo respektive sexton kubikmeter samt en silo som rymmer 800 kubik. Tack vare silon har han under vintersäsongen kunnat sälja foderspannmål åt djurägare.

På torsdagsmorgonen förra veckan startade han de två torkarna för första gången i år. Då hade han fyllt dem med nytröskat korn.

– Jag var helt nöjd med kvaliteten. Fukthalten var bara fjorton procent, vilket är ovanligt bra.

”Sigge”, eller Sixten som han heter i kyrkböckerna och Ålands telefonkatalog, lämnade torken vid femtontiden på eftermiddagen för att åka till hemmet i Karrböle, som fågelvägen ligger bara några kilometer ifrån.

Ett par timmar senare märkte folk i Jomala Ytterby att det steg upp rök från skogen i Överby.

– De trodde först att det var en skogsmaskin som hade börjat brinna eftersom det avverkades stormfällt virke i skogen. Men när brandbilarna kom fram var det redan en fullt utvecklad brand i spannmålstorken och silon.

Glödande spannmål ännu följande dag

Följande dags eftermiddag åkte Sigge på nytt till torken för att kontrollera att elden inte hade spritt sig till det torra gräset runtomkring. Då var tre enheter från räddningsverket i Mariehamn fortfarande på plats för att sköta eftersläckningen.

– Då glödde det fortfarande i säden. Temperaturen var 300 grader.

Spannmålstorken har Sigge Mattsson haft som ett skilt bolag och från Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag fick han löftet att försäkringen betalar en återuppbyggnad av torken.

Ersättning för den förstörda spannmålen, som han värderar till 5.000-6.000 euro, måste han dock söka från lantbruksförsäkringen.

Aland 2 Webben
Eftersläckningen pågick ännu ett dygn efter branden som förstörde de två torkarna och spannmålssilon som är placerad inne i skogen.

Många redo att hjälpa med torkning och lager

Det finns förstås ingen chans att bygga upp torken till årets säsong, så nu behöver Sigge Mattsson hjälp med torkning och lagring på annat håll.

Kanske kan man se det som något av tur i oturen att han just i år ”bara” odlar spannmål på trettio hektar i stället för det dubbla som han ibland har haft. I år handlar det om tio hektar var av korn, råg och vete.

– Många kolleger har redan ringt och erbjudit hjälp, så torkningen ordnar sig nog. Värre kan det bli med lagringen, men också där har några redan lovat hjälpa till, säger Sigge Mattsson som är ordförande för Ålands Producentförbunds spannmålsutskott.

Hans huvudgrödor är ändå lök och chipspotatis.

– Löken ser riktigt bra ut, men för potatisen har det varit för hett. Den slokar till och med där jag har vattnat.

Aland 3 Webben
Sädesfälten vajar vackert för vinden. Den åländska spannmålsskörden verkar bli bra ifall kvaliteten håller sig mellan regnen.

Ser lovande ut men ändå ingen toppskörd

För spannmålens del ser det däremot ut att bli en bra skörd enligt Ålands Hushållningssällskaps växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh.

– Speciellt för höstsäden ser det väldigt fint ut. Sen beror det förstås på hur kvaliteten håller sig om det kommer regn.

Också för vårsäden tycker Regårdh att det ”överlag ser bra ut”.

– Vi fick regn den femtonde juli, men för en riktig toppskörd skulle det ha behövts lika mycket vatten till en vecka senare.

Häftiga regnskurar men mycket lokalt

I augusti har Åland ställvis drabbats av åska och regnskurar samt till och med hagelbyar som på flera håll skadat äppelskörden.

Det finns också risk för liggsäd eftersom Åland lokalt har drabbats av väldigt häftiga regnskurar.

När det en dag hemma hos Ålands Producentförbunds verkställande direktör Henry Lindström i Saltvik Haga kom tre millimeter regn fick Haga kungsgård som bara ligger ett par kilometer ifrån hela fyrtio millimeter! 

Och i Saltvik Tengsödavik lär det ha regnat sjuttio millimeter på bara någon timme.

Aland 4 Webben
Majsen reser sig ståtlig vid Prästgårdsallén i Jomala men odlingen av fodermajs på Åland sker ändå i blygsam skala.

Mera höstvete och mindre oljeväxter

Vid Ab Lantbruk som dominerar den åländska handeln med spannmål konstaterar också Börje Karlsson som ansvarar för lager och varumottagning att ”höstsäden ser bra ut på de flesta ställen”.

Hans uppfattning är att det i fjol såddes mera höstvete än tidigare på Åland men kanske lite mindre oljeväxter nu på våren.

– Och vår spannmålstork vid Färjsundet öppnar så fort folk börjar tröska, lovar Karlsson.