SLC - Novia 1
Jubileumsår för svensk skogsutbildning

Branschfolk från hela Svenskfinland fanns samlade då 110 år av svenskspråkig skogsutbildning firades på Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs förra fredagen.

På lördag börjar älgjakten i full skala

Den andra lördagen i oktober börjar den egentliga jakttiden på älg. På många ställen finns det fler jaktlicenser att tillgå än i fjol, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Snellman 0529
Snellmans koncernchef: 2018 har varit ett tudelat år

Koncerndirektör Erkki Järvinen sade att det innevarande året varit splittrat och utmanande för Snellmans del när Snellman arrangerade sin sjätte producentmässa på Granholmen i Jakobstad. Över femtio företag och samarbetspartner medverkade i tillställningen.

Diskussionerna igång kring tilläggsanslag för vattenvård

För skyddet av Östersjön och vattendragen föreslås för nästa år ett anslag på sammanlagt 25 miljoner euro, varav 15 miljoner består av den tilläggssatsning som man kom överens om vid budgetförhandlingarna. En stor del av anslaget kommer enligt nuvarande plan att reserveras för jordbruksåtgärder.

Bekämpning av mårdhund, bisamråtta, sumpbäver och tvättbjörn ska effektiviseras

Jord- och skogsbruksministeriets föreslår att mårdhund, bisamråtta, sumpbäver och tvättbjörn inte längre ska omfattas av jaktlagens bestämmelser om jaktbegränsningar. Däremot ska guldschakal läggas till i viltarterna.

Evenemanget ”Ät Ute” på Kimitoön uppmuntrar till att äta lokala råvaror

Under evenemanget ”Ät Ute” 19-21.10, som i år arrangeras för första gången, kan du provsmaka viner, äta en middag gjord på överblivna matvaror eller avnjuta en rätt av råvaror som till 98 procent kommer från Kimitoön.

SLC - Egypten 1
Också i Egypten är det en utmaning att producera för en osäker marknad

Den egyptiska storbonden Jamal Alnator har fiskodlingar, kycklingfarmer och mangoodlingar. Jamals brorsson Ata granskar familjens veteodling. – De varierande marknadspriserna är vår största utmaning, säger Jamal. Han driver de tre farmerna tillsammans med sina fem bröder och fyra släktingar.

SLC - Canada Heather Cowper
CETA-avtalet ökade EU-handeln med Kanada

Det provisoriska CETA-avtalet om ekonomi och handel mellan EU och Kanada har varit i kraft i ett drygt år. Fördelarna är redan synliga. Avtalet är nyttigt, framhåller handelskommissionär Cecilia Malmström.

Stor foderimport till Åland

Foderimporten blir stor på Åland. Över 3.000 balar ensilage och halm har importerats från Österbotten och södra Finland. – Men det handlar både om rundbalar och mindre fyrkantsbalar så det är lite som att jämföra äpplen och päron, påpekar Ålands hushållningssällskaps husdjursrådgivare Kerstin Lundberg

SLC - Kolumn
I marginalen: Enade vi stå – söndrade vi falla

Skördefesten på Åland är av stor betydelse och då menar jag inte bara den ekonomiska aspekten. Skördefesten bidrar till möten, kontaktytor, samarbeten, förståelse och kunskap, konstaterar ÅPF:s ordförande Birgitta Eriksson-Paulson.

SLC - Apfbirgitta
Birgitta ser ljusglimtar i böndernas kamp

Färska ÅPF-ordföranden Birgitta Eriksson-Paulson betonar att det nu är både landskapsregeringens, handelns och de åländska konsumenternas sak att det hjälpa jordbruket ur dess kritiska läge efter sommarens extrema torka och dessutom långsiktigt förbättra jordbrukets lönsamhet.

Förbundsrundan

Information från förbunden.