SLC - Runkovaurio
Drivningskvaliteten vid gallringar förbättrades ifjol

Det varma och regnfattiga vädret underlättade virkesdrivningen under 2018. Vädrets positiva inverkan märktes också i Skogscentralens granskningar. Drivningskvaliteten vid gallringsavverkningar var bättre än året innan.

SLC - Hortilab
Hortilab firade 20 år och höll öppet hus i Närpes

Filip Högnabba, vd för Hortilab, hade fullt upp i tisdags när laboratoriet i Närpes höll öppet hus med anledning av 20-årsjubiléet.

SLC - Dsc 0999
Planerar börja bygga nytt fähus för dikor

Efter en treårig sejour som lärare vid Optima Lannäslunds skolor har Mats Edström tagit över föräldrarnas produktionsverksamhet i Lillby, Pedersöre i höstas. Det är dikor och nötköttsproduktion som gäller för den 27-årige jordbrukaren i fortsättningen.

SLC - Aaco 10800508 16X9 2150X1210
Massiva översvämningar dränker boskap i Australien

En långvarig hetta i nordöstra Australien har förbytts i massiva översvämningar som sannolikt har dränkt flera hundratusen nötdjur och annan boskap. De kruttorra markerna kunde inte suga i sig vattenmassorna.

SLC - Agronomforbundet
Agronomförbundet är nu med i Ta hand om bonden

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA och Agronomförbundet undertecknade i tisdags ett avtal om partnerskap i nätverket Ta hand om bonden.

Torvalds: EU:s nya fiskeregler ger flexibilitet och klarhet för våra fiskare

Efter förhandlingar på nära tre år har Europaparlamentet, rådet och kommissionen nått en överenskommelse om när, var och hur fiske får ske inom unionen.

SLC - Nyland1
SLC Nyland kritiskt till nedskärningar i miljöåtgärder

SLC Nylands styrelse träffades förra veckan hos Lantmännen Agro i Vanda. Styrelsen med ordförande Thomas Antas i spetsen är mycket kritisk till de av jord- och skogsbruksministeriet aviserade nedskärningarna i miljöersättningen samt i medlen för nya ekoförbindelser och tilläggsarealer till gamla förbindelser.

SLC - Lpx 122080
Belgisk ASF kom möjligen från Polen

Fram till slutet av januari har sammanlagt 405 ASF-smittade vildsvin påträffats i Belgien. Nu hopar sig misstankarna att smittan kan ha hamnat i landet med polska vildsvin som olagligt har importerats av jägare.

Klassisk svinpest sprider sig i Japan

Det första fallet av klassisk svinpest upptäcktes senaste höst i regionen Gifu i centrala Japan. Nu har nya fall påträffats och minst 18.300 grisar har dödats under årets första fem veckor.

Tips om kräftodling som biinkomst på Åland

Ålands Landsbygdscentrum ordnar fredagen den 22 mars en kurs om kräftfiske och odling av flodkräfta.

Jari Leppä fortsätter sin CAP-turné i Nurmijärvi och Salo

Jord- och skogsbruksministeriets diskussioner om CAP-reformen fortsätter. Följande gång man har möjlighet att träffa jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) och de beredande tjänstemännen är på måndag klockan 11.45 i Monikkosali, Kuntotie 7 i Klövskog, Nurmijärvi. På tisdag, klockan 9.15 ordnas motsvarande tillställning på medborgarinstitutet, Ylhäistentie 2 i Salo.

SLC - Kaustby1
Leppä svarade på frågor om CAP27 i Kaustby

Minskad byråkrati är något som Finland stöder i beredningen av CAP27-reformen. Däremot är landet kritiskt mot de planerade nedskärningarna. Det framkom när Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä drog ut på en informationsturné om reformen.