Ny SLC-medlemsförmån: Hyr eller hyr ut med SKED

SLC har inlett samarbete med SKED Oy som erbjuder en mobilapplikation för lantbruket som gör det möjligt att dela befintliga resurser med varandra och samtidigt skapa nya intäktsströmmar till gården.

SLC: Använd korrekta fakta om matproduktionens klimatpåverkan!

– När man går ut med information är det viktigt att man har rätt fakta. I Paris-avtalet har man kommit överens om att varje land tar ansvar för sina egna klimatutsläpp. Därför är det vilseledande att rakt av tillämpa global statistik på finländska förhållanden, säger Mats Nylund, ordförande för SLC.

SLC - Windpark Mit Kuehen Quer
Vindkraften dödar insekter hävdar tysk forskningsrapport

De många vindkraftverken i Tyskland kan bidra till insektsdöden. Enligt en rapport som har utarbetats av tyska rymd- och flygexperter, massakreras upp till 1.200 ton insekter per år i landets 31.000 vindmöllor.

SLC - Kraft2
Unik chans för åländska flodkräftor

Intresset för odling av flodkräfta på Åland var så stort att Hushållningssällskapets föreläsning måste flyttas från landsbygdscentret i Jomalaby till större utrymmen i Alandicas konferenssal i Mariehamn.

SLC - Lpx 124516
EU kompromissar om nötkött från USA

Handelstvisten om USA:s export av nötkött till EU har av allt att döma bilagts efter 30 år. EU:s medlemsländer har accepterat en kompromiss som går ut på att USA får leverera 35.000 ton hormonfritt nötkött till EU.

SLC - Dsc 0042
Virkespriserna steg år 2018

År 2018 kännetecknades av en tydlig prisökning för den reella rotprisnivån för råvirke inköpt från privata skogar; ökningen var sex procent jämfört med året innan, noterar Naturresursinstitutet.

SLC - 36786677126 Ed10D7E0Ae O
Siktet inställt på öl av inhemsk humle

Naturresursinstitutets undersökningar visar att de finländska humlebestånden är internationellt sett relativt unika. En del av dem är även intressanta för ölbryggning.

Vårmarknad i Fiskars

Inkommande lördag och söndag blir det vårmarknad i Fiskars. Marknaden ordnas för sjunde gången och ett trettiotal producenter och försäljare är på plats i Kopparsmedjans svarta och vita sal.

Anmälningarna till svinregistret bör göras med djurhållningsplatsspecifika märkningssignumet

Svinens (mini-, mikro- och vildsvin) aktörsspecifika märkningssignum har ändrats till djurhållningsplatsspecifik i samband med ibruktagningen av det nya djurhållarregistret.

Höga proteinhalter i spannmålsskörden 2018

Proteinhalterna hos den inhemska spannmålen år 2018 var höga, men skörden liten.

Kommentaren: Varför undervisa om artificiell intelligens?

Universitetslektor Stefan Bäckman vill slå ett slag för artificiell intelligens i undervisningen. Det är viktigt att öppna metoderna för att bättre kunna se fördelar och nackdelar samt att överblicka olika intressen.

Projekt ska utveckla skötseln av hjortdjurs- och vildsvinsstammarna

Ett omfattande projekt ”Hirvitalousaluetoiminnan kehittäminen” startade i mars. För det praktiska arbetet har det till viltcentralsregionerna rekryterats nio nya planerare för visstidsanställning under tre år, meddelar Finlands viltcentral.