SLC - Utbildningsinfo
Regionöverskridande rekrytering till bioekonomiutbildningen i Raseborg

Det finns många exempel på hur initiativ av Skuffis Elevkår r.f. under det gångna seklet skapat nytta för kommande generationer av agrologstuderande.

Novias medelinsamling gav 6,2 miljoner euro

De donationer som Novia fått av aktörer, stiftelser och privatpersoner verksamma inom jordbrukssektorn och livsmedelskedjan fram till 31.12.2018 resulterade i 6,2 miljoner euro.

SLC - Vatkonservering 1
Studerande deltog i kurs om foderkonservering

Torkning medger inte någon annan fördel än att handeln med foder underlättas. Våtkonservering av hela den ovanjordiska biomassa- eller kärnskörden resulterar däremot ofta i ett högre fodervärde. En kurs om foderkonservering förde Skuffisstuderande till Sjölax Gård på Kimito.

Medlemsförsäkringar fortsätter som tidigare när Folksam blev Fennia

Från och med den 27 februari är Folksam en del av Fenniakoncernen och har därmed bytt namn till Fennia Skadeförsäkring Ab. – Produktansvarsförsäkringen som ingår som en del av SLC:s medlemsavgift övergår till Fennia och fortsätter precis som tidigare, understryker SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback.

Dags att anmäla sig till Bondebåten

För drygt ett år sedan ordnades Bondebåten för första gången. Evenemanget blev en framgång och nu är det dags igen. Den 29 mars ordnas Bondebåten igen och också i år verkar intresset vara stort.

Ryssland kan skärpa importstoppet mot väst

Det ryska embargot mot livsmedel från EU, USA och ett antal västländer borde effektiveras. Det föreslår den federala tullmyndigheten FTS i en skrivelse till jordbruksministeriet.

Arlas omsättning ökar igen och resultatet betalas ut till ägarna

Omsättningen för Arla Foods ökade till 10,4 miljarder euro för 2018. Ökningen är ändå marginell från föregående års 10,3 miljarder. Början av året var tuff och tillväxten har man i huvudsak gjort efter årets första kvartal.

SLC - Sakyla
Producentorganisationerna och Sucros har kommit överens

SLC och MTK har nått ett förhandlingsresultat med Sucros. MTK:s Pekka Myllymäki anser att det är fråga om en märkbar förbättring i kontraktsvillkoren för sockerbetsodling. Sucros målsättning har varit att höja Säkyläbrukets årliga råsockerproduktion till 100 miljoner kilo och avtalet omfattar ett tilläggspris på 2,50 euro per ton om så sker. Det här skulle ändå kräva en avsevärd ökning av odlingsarealen i Finland.

Externa skogsentreprenörer får röja åländska stormfällen

Landskapsregering har beviljat tillfällig näringsrätt för sju utomåländska skogsentreprenörer att från den 25 februari till 30 juni arbeta på Åland för att hjälpa till med avverkningen av de stora skogsarealer som skadades av stormen Alfrida.

Lovisa stad säljer åkermark

Lovisa stad i Nyland säljer sammanlagt 82 hektar åker som staden äger. All åkermark ligger inom stadens egna gränser och fördelar sig på tolv helheter. Områdena varierar i storlek från 1,5 till 20 hektar.

EU-mjölkpriset är stabilt och pulverlagren är slut

I EU har priset på mjölk och mjölkprodukter inte rört sig nämnvärt de senaste veckorna. Interventionslagren för skummjölkspulver är nu praktiskt taget tömda.

SLC - Locusts Fao 00053E6E81
Gräshoppor hotar den arabiska halvön

Enorma gräshoppssvärmar har angripit den arabiska halvön, där insekterna skövlar hela åkrar på en kort stund. FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO befarar att hungersnöd kommer att hota hela regionen om angreppen fortsätter.