Img 9063
Ungefär hälften av odlingen består av röda paprikor. Därefter följer gula och orangea. Carola Sandvik odlar även spets- och delikatesspaprikor samt olika sorters chilifrukter.
Jordbruk

Årets matkulturstipendiat
odlar Årets grönsak

Carola Sandvik har i över tjugo år arbetat självständigt med att odla specialsorter av paprika och chili samt utvecklat sätt att förädla råvarorna till delikata inläggningar i sitt tillverkningskök. Med de orden motiverar Marthaförbundet sitt val av Årets matkulturstipendiat 2020.

Naturligtvis är Carola glad över utmärkelsen och den bekräftelse den medför. 

– Det är extra roligt med det här priset, säger hon. Man uppskattas för det man gör och det visar att nåt har man gjort rätt.

Prismotiveringen preciseras genom att lyfta fram Carola som ett bra exempel på österbottnisk företagaranda, då hon samarbetar med andra lokala odlare och brinner för närodlat samt för närproducerade livsmedel.

Hemma i Dagsmark i Kristinestad odlar Carola Sandvik ett tiotal olika paprikasorter och fem chilisorter. I två plastväxthus om sammanlagt 2.600 kvadratmeter står plantorna ännu på rad, toppade sedan en dryg månad tillbaka.

Säsongen sjunger en sista refräng och om ett par veckor ska plantorna plockas rena varpå växthusen töms, ett arbete som vanligtvis brukar utföras av skolklasser och gymnastikgrupper.

Det går undan när 15-20 extra par händer bär ut plantor, krukor och vartannat år även jordsäckar.

– Vi får hjälp med arbetet och de får en summa till sin verksamhet, säger Carola. Men vi får se hur det blir med det i år nu beroende på coronaläget.

Img 9098
Paprika trivs bra när det är ljust och varmt, men inte för varmt. Den behöver mycket vatten och är känslig för ohyra.

Mörka dagar, mindre skörd

Odlingssäsongen har i Carolas paprikahus varit relativt normal. Ett regnigt och mulet juli med mörka dagar har bidragit till att skörden varit något mindre jämfört med ifjol.

– Men kvaliteten har varit fin och priset okej, säger Carola. Det är stabil och bra åtgång i affärerna och coronapandemin har gjort så att folk verkar föredra inhemsk paprika framom utländsk. Man skulle kunna sälja hur mycket man bara vill.

Efterfrågan avgör vilka sorter hon väljer att odla, målsättningen är att hitta produktiva plantor med hållbara frukter.

Halva odlingen består av röda paprikor, därefter följer gula och sedan orangea. Hon odlar även en del spets- och delikatesspaprikor. Spetspaprikan som har tunnare väggar och som är sötare än vanlig paprika vinner mark i växthuset då efterfrågan på dem ökar.

För att en paprikaodling ska vara lönsam bör skörden uppgå till minst 15-16 kilo per kvadratmeter och år. Carola räknar att hon skördar cirka 18-20 kilo.

– Under högsäsongen plockar vi över tusen kilo i veckan, säger hon. Och vi plastar själva in paprikorna var och en för sig med hjälp av en packmaskin. Affärerna vill ha dem inplastade av hållbara och hygieniska skäl.

Img 9160
Chilifrukter torkas för att bli chilipulver.

Tredje gången gillt

Att det blev paprika som fick ta plats i det 920 kvadratmeterstora växthus som Carola och sambon Micael Gröndahl – som ansvarar för den tekniska biten – byggde åt henne 1997 var ingen ursprungsplan.

Först blev det ett par år med gurka, något hon alls inte trivdes med. Sedan följde ett år med tomatodling, men priserna var dåliga och lönsamheten svag. Ett nytt tänk måste till.

År 2000 utökade Carola sin odlingsareal med ytterligare ett växthus om 1.660 kvadratmeter och i det skedet beslöt sig paret för att testa paprika. De hörde sig för bland affärer i Seinäjoki- och Vasaområdet och insåg att intresse fanns; Carola och Micael skulle kunna sälja paprika direkt från gården.

De valde att satsa och det är något Carola aldrig har ångrat, även om det i början fanns stunder då hon hann tänka: ”Vad har jag gett mig in på?”.

Fler trädgårdsproducenter i nejden började odla paprika och i början av 2000-talet var Carola med när det ordnades en kurs med en holländsk konsulent, Chris Verbene.

– Han var hit flera gånger under ett par tre år, minns Carola. Föreläste och besökte odlare, visade vad man gjorde rätt eller fel.

– Tomater växer betydligt snabbare än paprikor och ger större skörd, säger hon. Det är inte direkt stressigt att odla paprika.

I dagsläget är Carola Sandvik en av dryg sjuttio finländska växthusodlare som tillsammans odlar omkring en miljon kilo inhemsk paprika varje år. Att jämföra med de 16 miljoner kilo vi importerar, främst från Holland och Spanien.

Antalet finländska odlare ökar ständigt.

– Visst är det bra att det finns många odlare, men det är inte bra om det ökar med för många åt gången, tycker Carola. Det inverkar negativt på prissättningen.

Img 9154
För att få en större palett åt kunden började Carola odla ett antal chilisorter för en femton år sedan . Det blir några kvadratmeter av varje sort, bland annat Habanero (röd klockformad) och Jalapeño (grön).

Långa leveransrundor

Den tredje veckan i februari anländer plantorna till växthusen i Dagsmark och odlingssäsongen inleds.

Carola berättar att fröfirmorna på senare år har blivit allt större, vilket har gjort det svårare för handelsträdgårdarna att få tag i olika sorters fröer. Det i sin tur gör det svårt för odlaren att få tag i rätt sorters plantor.

Tiden mellan sådd och skörd är minst fyra månader och i slutet av april är de första paprikorna färdiga att plockas.

Carola och hennes personal, två längretidsanställda och tre sommarjobbare, plockar och packar frukterna två gånger i veckan under juni-juli. Resten av tiden räcker det med en gång i veckan.

– I dagsläget säljer vi till cirka trettio affärer, samt till en handfull restauranger och skolkök i Kristinestad, säger Carola. Det blir en runda på 380 kilometer varje gång vi levererar.

Utöver det säljer Carola Sandvik också sina produkter via sex olika Rekoringar i Björneborg, Kauhajoki , Kristinestad, Lappo, Seinäjoki och Teuva. I två av dem fungerar hon dessutom som administratör.

Genom att förädla största delen av andraklassprodukterna i sitt eget tillverkningskök undviker hon svinn. Där tillverkar hon bland annat djävulssylt på tomat, chili och paprika samt olika grönsaksinläggningar och salladsdressing.

FOTNOT: Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna. Varje år delas ett matkulturstipendium ut. I år är temat odlade grönsaker.


Paprika

• Kommer ursprungligen från Centralamerika där den även växer som vild.
• Hör liksom tomaten till familjen potatisväxter. Ur botaniskt perspektiv ett bär, i vardagsspråk en grönsaksfrukt.
• Innehåller rikligt med C-vitamin samt antioxidanter som karoten och lykopen. Capsaicinet i paprikan sägs öka ämnesomsättningen.
• Odlas främst i Österbotten och i Egentliga Finland. Odlingsarealen ökar ständigt.
• Blev en del av det finländska köket på 1970-talet. Finländare konsumerar drygt tre kilo paprika per person och år. Mestadels förädlat mild och söt paprika.
• Trädgårdsförbundet har tillsammans med Inhemska Trädgårdsprodukter utnämnt paprika till Årets grönsak 2020: ”Paprikorna är mångsidiga, goda, fräscha, färggranna och hälsosamma”. Med utnämnandet, som lyfter fram en grönsak varje år, önskar man öka ifrågavarande produkts användning och odling.
Källa: Trädgårdsförbundet