Jordbruk EU

EU:s ekoförordning
flyttas fram till 2022

EU:s nya ekoförordning försenas med ett år. Det bekräftade EU:s jordbruksministrar på måndagen. Därmed är beslutet att uppskjuta förordningen nu officiellt. Den reformerade miljölagstiftningen träder i kraft den första januari 2022.

EU-parlamentets jordbruksutskott uppmanade redan under våren kommissionen att skjuta fram ekoförordningen med ett år till den första januari 2022. Enligt utskottet återstår många oklara frågor. Coronakrisen har dessutom fördröjt beredningen.

Kommissionen omarbetar som bäst sin handlingsplan för den ekologiska sektorn. Planen innehåller tre centrala målsättningar och kommer att presenteras i början av nästa år. Åtgärderna ska främja både utbuds- och efterfrågesidan.

Handlingsplanen för ekologiskt jordbruk ska bidra med ett starkt stöd till tillväxten inom ekosektorn. Kommissionens ”från jord till bord”-strategi har som mål att öka andelen ekologiskt odlad jordbruksareal till 25 procent fram till 2030.

Förslaget att skjuta upp ekoförordningen har fått positiv respons från alla aktörer. Den nuvarande ordföranden för agrarrådet, Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner, anser att EU gör rätt i att skynda långsamt.

En majoritet av medlemsländerna har redan tidigare förespråkat en långsammare tidtabell. Flera medlemsländer som Bulgarien, Irland, Finland, Ungern, Polen, Italien, Tjeckien, Slovakien, Portugal, Estland och Lettland vill slå av på takten och vänta.

Producenterna har bland annat klagat över korta övergångstider som hotar att försvåra omställningen. Föreskrifterna för ladugårdar hade i flera fall medfört ombyggnadsarbeten på gårdarna eller tvingat producenterna att minska sina djurbesättningar.