Vildsvinehegn
Det danska stängslet mot vildsvin har fått häftig kritik i Tyskland. Nu har kritiken tystnat, då tyskarna själva måste ställa upp stängsel mot Polen. FOTO: Naturstyrelsen
Jordbruk EU

Tyskland kan få EU-medel
för sina vildsvinsstängsel

Tyskland bygger med fart långa stängsel längs sin östgräns med förhoppningen att stoppa invandringen av ASF-smittade vildsvin från Polen. Den tyska aktiviteten väcker förundran i Danmark, som har fått häftig kritik för sitt vildsvinsstängsel, särskilt från Tyskland.

Stängsel mot vildsvin är onödiga, dyra och strider mot EU:s princip om fri rörlighet. Så löd den tyska kritiken då Danmark senaste år började bygga sitt 70 kilometer långa stängsel mot Tyskland för att skydda sin sydgräns mot afrikansk svinpest.

De tyska medierna yttrade sig genomgående kritiskt. För tyskarna blev de danska stängselplanerna något av en symbol för nationell avgränsning. Politiker från nästan alla partier ställde sig kritiska och förlöjligade till och med det danska stängslet.

Också från EU-håll kom kritik. Den dåvarande hälsokommissionären Vytenis Andriukaitis betecknade stängsel mellan EU:s medlemsländer som ett slöseri med skattemedel. EU stöder inte sådana metoder, anmärkte Andriukaitis.

Tyskland utlovas EU-stöd för stängsel

Danmark försökte inte ens ansöka om EU-bidrag för sitt stängsel. Den danska staten reserverade drygt tio miljoner euro för staketet. I december 2019 var det 1,5 meter höga stängslet redan på plats.

Många nordtyska politiker anklagade Danmark för att försöka isolera sig från omvärlden. Men kritiken började tystna under våren och sommaren 2020, då rapporterna om afrikansk svinpest hopade sig i Polen, nära gränsen mot Tyskland.

Kort därefter anmäldes det första fallet av svinpest i Tyskland. Nu har antalet ASF-fall redan mångdubblats och den tyska grisnäringen har hamnat i stora svårigheter. Tyskt griskött är inte längre välkommet i varken Kina eller andra asiatiska länder.

Nu har kritiken mot Danmarks stängsel tystnat, skriver bland annat den danska tidningen JydskeVestkysten. Tidningen noterar att den östtyska delstaten Brandenburg ska bygga ett långt stängsel längs den tyska gränsen mot Polen.

EU finansierar Tysklands stängsel

Kostnaderna finansieras via delstaten Brandenburgs budget. Men Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner meddelade nyligen att hon har lyckats utverka EU-finansiering för projektet. Danmark sökte däremot aldrig EU-stöd för sitt stängsel.

Ett 120 kilometer långt mobilt elstängsel har redan dragits längs den tyska gränsen mot Polen. De tyska producentorganisationerna har nu börjar kräva att Tyskland ska följa Danmarks exempel och bygga ett fast stängsel, eftersom elstängslet inte håller tätt.

JydskeVestkysten medger på ledarplats att det danska stängslet givetvis också har en viss symbolkaraktär. Åtgärden ska ge Danmarks internationella kunder ett klart besked om att landet tar faran på allvar och skyddar sin grisproduktion med alla tänkbara medel.

Detta faktum ändrar inte på situationen. Oron för den afrikanska svinpesten är fullt berättigad. För Tysklands vidkommande går det bara att konstatera ett dystert faktum. Svinpesten är i landet. Det danska stängslet mot Tyskland är fullt motiverat.

Den tyska nyhetsbyrån DPA citerar siffror från danska Naturstyrelsen, som tyder på att Danmarks omdiskuterade stängsel mot vildsvin är nyttigt. Det danska beståndet av vildsvin har minskat från 150 vildsvin till bara omkring 10 djur.

Övervakning och regelbundna fysiska kontroller längs stängslet visar inga som helst spår av vildsvin som skulle ha vandrat till Danmark från den tyska sidan. En kombination av flera olika åtgärder, inklusive stängsel och jakt, förefaller att ha effekt.

Kritikernas farhågor om att stängslet riskerar att bli en fälla för rådjur och hjortar har inte besannats. Hittills har bara tre rådjur och två hjortar dödats vid stängslet, uppger Naturstyrelsen.