Positiv trend på senaste GDT

Mjölknoteringarna fortsätter kraftigt uppåt på den nyazeeländska handelsplattformen GDT. Vid den senaste auktionen steg GDT-indexet med 6,7 procent, jämfört med den föregående auktionen.

Atria går in för materialeffektivitet

Atria har anslutit sig till livsmedelsbranschens åtagande för materialeffektivitet, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

Ändringar i statsbidrag för projekt gällande förbättring av enskilda vägar

Kraven angående de permanent bosatta hushållen längs den enskilda vägen samt vägens minimilängd har tagits bort i statsbidragen som NTM-centralen beviljar för enskilda vägar.

SLC - Havre
Lantgårdarna säljer allt större mängder havre

Enligt Naturresursinstitutets (Luke) färska statistik köptes större mängder havre 2018 direkt från lantgårdarna jämfört med året innan. Köpet av vete, korn och råg minskade i sin tur.

SLC - Potatislager Jan2019 Ak 5
Potatislagren har sjunkit snabbt

Potatislagren har tömts snabbt, uppger Naturresursinstitutet, och lagermängderna är nu hälften av vad de var i mitten av oktober. Trots att lagermängderna är mindre än förra vintern har det inte haft någon nämnvärd inverkan på producentpriset på matpotatis.

SLC Nyland: Nedskärningar drabbar miljöåtgärder inom jordbruket

SLC Nyland ställer sig kritiskt till regeringens beslut att kraftigt skära ner på jordbrukets miljöersättningar. Även regeringens besked om att nya förbindelser eller avtal som gäller miljöersättningar inte ingås 2020 oroar.

SLC - Lpx 123701
Välsmakande raps kan bli proteinkälla

Förutom olja innehåller rapsfrön också högvärdigt protein. Med tanke på mänsklig förtäring är rapsen problematisk på grund av sin bittra smak. Ett tyskt forskarteam har funnit källan till den bittra smaken och försöker nu utveckla ett välsmakande rapsfrö.

SLC - Inga1 Okt2018
Ekobonde: ”Få kommuner är så jordbrukarvänliga som Ingå”

– Vi jordbrukare blir extremt väl omhändertagna i Ingå. Det säger ekobonden Christian Nyholm från gården Nordanskog i norra Ingå. Han berömmer kommunens framåtanda och den starka andan av samarbete som råder mellan de lokala företagarna.

SLC - 27021134 2054825817877507 6599876615133418436 O
Bornholm ska snart avskaffa allt sitt avfall

Bornholm i södra Östersjön ska bli världens första industrisamhälle utan avfall. Inom tretton år ska allt avfall återanvändas eller återvinnas. Så lyder det kommunala avfallsbolaget Bofas ambitiösa plan.

SLC - Dsc 1032
Anette Stenman ny spannmålsodlare i Tjärlax

Vid årsskiftet tog Anette Stenman officiellt över det jordbruk som pappan Göran Stenman har drivit sedan 1987. Den 23-åriga Övermalaxbon ska profilera sig som spannmålsproducent med havre som huvudsaklig gröda.

SLC - Dsc 1246
Inget inhemskt socker utan finländska sockerbetsodlare

SLC, MTK och företaget Sucros har nu inlett en charmoffensiv för att få fler jordbrukare att odla sockerbetor. Sucros, som äger fabriken i Säkylä, hoppas kunna öka produktionen med nästan det dubbla, åtminstone jämfört med senaste år.

SLC - Betor3
De välkomnar nya sockerbetsodlare i Österbotten

Sockerbetsodlarna Fredrik Ström (till vänster) och Stefan Saaristo välkomnar nya österbottniska odlare som vill ta sig an utmaningen att odla växten ifråga. Behovet av nya odlare är stort, säger de.