Nya fall av afrikansk svinpest i Ryssland

De ryska myndigheterna har under juli månad rapporterat två fall av afrikansk svinpest i små svinhus i Leningrad oblast.

SLC - Ekovall
Ekoodlaren har allt som behövs för frodig vall

Har du en vall som består av rödklöver, blålusern, hundäxing och rörsvingel? Gratulerar, för då har du fyra växter som med sina långa rötter klarar torka bra. Det var en av många lärdomar som häromveckan förmedlades på en kurs i ekovallodling – och som gäller lika mycket i konventionell odling, enligt kursledaren Jan-Olof Johnsson.

SLC - Forsoksdag
Intressant försöksdag på Stor-Sarvlaks

Nylands Svenska Lantbrukssällskaps Patrik Erlund inleder försöksdagen på Stor-Sarvlaks gård i Lovisa med att sammanfatta växtperioden hittills. Vädret är som vanligt samtalsämnet nummer ett och i år är det förstås torkan som intresserar.

SLC - Spannpresenning
System för säkert surrad last

Bröderna Stefan och Kjell Engman i Tjärlax, Närpes, har låtit utveckla ett säkrare system att spänna fast ensilagebalarna på balvagnen.

Nordiska försöksringarna träffades i Finland

Den tre dagar långa sommarexkursionen inleddes med gemensamt program på Gustavelund i Tusby varefter en del av deltagarna hade program med Sydvästra skördekontrollföreningen och andra med Östra Nylands skördekontrollförening.

SLC - Img 3454
Lyckad debut för Farmrace i Övermark

Fler deltagare än förväntat – 152 stycken – slöt upp när det lantbruksrelaterade Farmrace arrangerades i samband med Övermarkdagarna i medlet av juli.

Lantmännen Agro ny återförsäljare för Kuhn, NHK-keskus fortsätter till en del

Lantmännen Agro blir ny återförsäljare för Kuhn.

SLC - Jordgubb
Nyplanteringar kan ännu ge jordgubbar i augusti

I sommar har sol, värme och torka och en liten regnmängd satt många grödor på prov. För odlarfamiljen Rolf Syrén i Petalax, Malax, går i alla fall jordgubbarna åt.

Kajans fridlysning upphörde

Genom en färsk lagändring omfattas kajan åter av jaktlagen. Eventuell jakt sker inom ramen för begränsningarna enligt jaktlagen och jaktförordningen.

Tre projekt ska minska näringsbelastningen i Finska viken

De projekt som nu är på väg att startas upp, befrämjar för sin del att den här målsättningen uppfylls, men det behövs också fler åtgärder.

SLC - Veteran 1
149 gamla traktorer till beskådande i Malax

Den tolfte veterantraktorutställningen i Malax bjöd på mångsidigt program i tryckande högsommarväder. En encylindrad tysktillverkad Lanz av årsmodell 1953 hörde till dragplåstren.

Metoder för att förebygga svansbitningar intresserar andra EU-länder

Sedan 2003 efterlever Finland EU:s förbud mot svanskupering. Metoderna som vi tillämpar för att förebygga svansbitningar väcker intresse i andra EU-länder.