Förra veckan deltog 66 företag från hela Finland i FM i mathantverk 2020 i Nådendal.
Margot Wikström som var ordförande i kategorin bär- och fruktprodukter, säger, att hon kände igen produkter som deltog också ifjol.
– Företagarna har noterat bedömningen och förbättrat sina produkter. Det har använts mycket kryddor och en mångfald av råvaror. I syltklassen var de klassiska sylterna i minoritet och det fanns flera innovativa produkter. Blåbärssommar-sylten, som vann i klassen sylt, var helt enkelt perfekt! Tillverkaren härskar verkligen galant sin råvara och produktionstekniken.
– Också i kategorin köttprodukter deltog mångsidiga produkter och lösningar. Till exempel ren hade använts både i kebab och vorschmack! Också i den här kategorin hade man funderat mycket på kryddning, men guld fick produkten som var mycket enkel och litade på råvarans egen smak, säger Leena Pölkki från Jyväskylä yrkeshögskola. Hon var ordförande i kategorin köttprodukter.
Också Jonas Harald, ordförande i kategorin fiskprodukter, är glad över högklassiga produkter och mångfald i vildfiskprodukterna.
– Vi har fått respons om att att vi har väldigt stränga regler i tävlingen, men för att kunna tävla måste produkten fylla stränga kriterier, säger Eija Lamsijärvi, ordförande för Mathantverk i Finland.
– Till exempel Kotileipomo Kipakka från Kotka hade anmält tre produkter i tre olika klasser och resultat blev två guld och ett silver. Det betyder att bageriet kan sin sak.
Nästa FM i mathantverk ordnas på Åland 18-20.3.2021.