– Det kommer inte att bli några förändringar omedelbart för EU:s jordbrukare på grund av Brexit. Allt förblir som det är nu fram till 31 december, säger ledamoten i EU:s jordbruksutskott Paolo De Castro till Landsbygdens Folk efter omröstningen i EU-parlamentet. Han konstaterar att Brexit är en av unionens mörkaste stunder, men han sätter stort hopp till chefsförhandlaren Michel Barnier, som varit jordbruksminister i Frankrike.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Hur tolkar ni om ett djur är smutsigt? Varför måste inspektioner göras oanmälda? Frågorna på stödinformation till husdjursgårdar var många när tillsynsveterinär Nanna Lindqvist redogjorde för hur hon och hennes kolleger utför djurskyddsgranskningar.
Enligt Simo Takalammi från Vägföreningen i Finland finns det för närvarande pengar att dela ut till de snabbaste enskilda väglagen. I statsbudgeten har anvisats anslag på 20 miljoner euro för understöd till enskilda, det vill säga privata, vägar.
Man kan säkert tala om en avvärjningsseger med tanke på att de 2.500 blårävar i Vittsar i Karleby, som skulle ha varit avelsdjur i Kina i dag, aldrig åkte iväg. De finländska pälsuppfödarna protesterade kraftigt mot exporten och vaktade den aktuella kinesiskt ägda farmen i Vittsar tills de litauiska lastbilarna lämnade orten tomma. Men var fanns alla landets djurskyddsaktivister då projektet ännu var aktuellt? De skulle ha haft ett ypperligt tillfälle att markera sin åsikt utgående från djurens välmående. Men det blev inte till mer än några späda yttringar.
Trots sega förhandlingar hos riksförlikningsmannen hade inte parterna i arbetskonflikten inom skogsindustrin nått någon överenskommelse i början av veckan. Parterna uppgav att förhandlingarna återupptas fredag. Då har konflikten pågått en arbetsvecka. Det är arbetstagarnas deltagande i konkurrenskraftsavtalet som överenskommelsen nu hänger på.

Hur kan växthusodlare effektivera det förebyggande arbetet för att undvika den besvärliga och internationellt spridda ToBRFV-smittan? Denna nyckelfråga var ett centralt diskussionsämne på ett växtskyddsseminarium i Närpes.
EU:s förbud mot hormonbehandlat kött och klortvättad kyckling möter föga förståelse inom USA-regeringen. Det klargjorde USA:s jordbruksminister Sonny Perdue efter en träff med handelskommissionär Phil Hogan på måndagen i Bryssel.

Denna veckas fredag träder Storbritannien officiellt ut ur det europeiska unionen. Då går också startskottet för förhandlingarna om nya handelsavtal. EU-kommissionen befarar att premiärminister Boris Johnson försöker spela ut USA och EU mot varandra.

Revideringen av naturvårdslagstiftningen har nu inletts. I det inledande skedet ordnas ett samråd där allmänheten har möjlighet att framföra synpunkter. Utöver revideringen av naturvårdslagen och naturvårdsförordningen kommer en ny lag att beredas om ersättning av skador orsakade av arter som fridlysts med stöd av naturvårdslagen. Dessutom ska förfarandet för ekologisk kompensation utvecklas.

SLC Nylands styrelse diskuterade gödselmarknadsfrågor då man sammanträdde på Yaras huvudkontor i Esbo förra fredagen. Detta bland annat som ett led i uppföljningen av en motion från Ingå lokalavdelning till förbundets höstmöte.

EU:s jordbruksministrar diskuterade den gröna given under årets första ministermöte under kroatisk ledning. Helhetsintrycket och målen får i stort sett positiv kritik, men finansieringen ger anledning till förbehåll.

Efter en paus på ungefär ett par decennier kommer Kone-Killeri åter att arrangeras i Jyväskylä i höst. Utställningen går av stapeln den 8-10 oktober i Paviljonki i Jyväskylä, samma ställe där KoneAgria har ordnats.