Växtskyddspreparat med dikvat, pymetrozin och propikonazol dras in

EU:s kommission förbjöd förra hösten dikvat, pymetrozin och propikonazol vilka är verksamma ämnen i växtskyddsmedel. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har dragit tillbaka tillstånden för preparat som innehåller dessa verksamma ämnen samt bestämt övergångstider för försäljning, förstörelse av lagervaror och användning av preparaten.

Ytterligare två vill bli livsmedelsombudsman

Heini Kovanen och Olli Wikberg har sökt den nya tjänsten som livsmedelsombudsman inom utsatt ansökningstid som gick ut förra veckans fredag. Det var andra gången som tjänsten lediganslagits.

HKScans personal minskar med 74 i Finland

HKScan har avslutat de samarbetsförhandlingar som berör marknadsområdet Finland. Också förhandlingarna gällande intregreringen av organisationen Categories and Concepts i Finland har avslutats.

39 ålänningar nominerade till nordiska mattävlingen

Totalt 39 nomineringar har gjorts på Åland inför den nordiska mattävlingen EMBLA Nordic Food Awards med final i Reykjavik på Island i månadsskiftet maj-juni.

Skogsvaldebatt på måndag i Vasa

Måndagen den 8 april kl.15.00 är det möjligt att känna riksdagsvalskandidater från olika partier på pulsen i en valdebatt om det finländska skogsbruket.

Ekologiska pionjärer får pris av Östersjöfonden

Tre ekologiska odlare får Östersjöfondens Ålandspris 2019 för ”banbrytande pionjärarbete för den ekologiska odlingen på Åland” och sina ”långvariga miljöengagemang”.

Stöd som kompenserar förluster till följd av torkan börjar betalas ut 11.4

Livsmedelsverket betalar från och med 11.4 ut tilläggsstöd till gårdar som drabbats av produktionsförluster till följd av de exceptionella väderleksförhållandena under växtperioden 2018.

Nya projektlotsar för våtmarker och fiske på Åland

Leader Åland har tillsatt två tillfälliga projektlotsar som hjälper till med rådgivning och planering av projekt som kan få EU-pengar via Leader.

SLC - 46242865025 3D92B91144 O 1
Kaotiska Brexit-utsikter för det brittiska jordbruket

De senaste veckornas politiska debatt om Brexit har varit minst sagt kaotisk. En avtalslös Brexit vore katastrofal för det brittiska jordbruket, varnar den brittiska producentorganisationen NFU:s ordförande Minette Batters.

EU förbereder en hård Brexit

Än så länge finns det chanser att avvärja en hård Brexit, men tiden börjar bli knapp. EU-kommissionen har redan färdigställt planerna på ett brittiskt utträde utan avtal.

SLC - Stormpris
Osäkerhet kring åländskt timmerpris

Fredagen den 5 april är sista dagen som Ålands Skogsindustrier Ab betalar sitt garantipris på tall- och grantimmer till självverksamma skogsägare.

Priserna steg på GDT-auktionen

Noteringarna på mejeriprodukter steg för nionde gången i följd på Fonterras senaste GDT-auktion i Nya Zeeland.