SLC - Dsc08888
ÅPF:s ordförande ser ljusning: Jordbruket börjar ses som miljötillgång

Ålands jordbrukare måste blicka tillbaka på det katastrofala fjolåret med den värsta torkan i mannaminne. Och det här året inleddes med Alfrida-stormen, som fruktansvärt hårt drabbade inte minst gallrade ungskogars värdefulla tillväxt. – Men man måste köra med det man har, citerade ÅPF:s ordförande Birgitta Eriksson-Paulson framlidne affärsmannen Rafael Mattsson.

SLC - Dsc08901
Åländsk rådgivare i Bryssel: Det går att påverka EU:s beslut

– Det går att påverka EU och det är dumt om Finland inte utnyttjar chansen nu när landet från 1 juli blir ordförandeland. De syd- och mellaneuropeiska länderna driver alltid sina hjärtefrågor i motsvarande situationer, hävdade EU-valskandidaten Anton Nilsson på ÅPF:s vårmöte.

Jordbrukare oroliga över åkermarkens lägre avkastningsförmåga

Den enkät som gjordes under jord- och skogsbruksminister Jari Leppäs CAP-turné visar att den mest oroande miljöfrågan bland jordbrukare är åkrarnas lägre avkastning.

Inhemska naturprodukter ska utnyttjas bättre

Finländska företag i naturproduktsbranschen behöver allt mer råvaror av olika slag för att kunna svara på den internationella efterfrågan på produkter. Finlands skogscentral deltar nu i ett projekt där ett av målen är att hitta lösningar på de problem som finns i naturproduktsbranschens distributionskedja.

SLC - 682 Eaf3 B Ec4 D 9046 9367 Ccdcabc1456 A
EU-ministrarna dryftade grön arkitektur inom CAP

Den så kallade gröna arkitekturen stod i centrum då EU:s jordbruksministrar strax före påsken diskuterade miljö- och klimatfrågor i nästa CAP. Många ministrar stödde kommissionens strävanden till högre ambitioner men det hördes också protester.

SLC - 131587Fb 5D71 4469 A999 693959E3A765
Christoffer Hällfors ställer upp i EU-valet

Christoffer Hällfors från Lappträsk och medlem i Södra skogsreviret ställer upp i EU-parlamentsvalet på SFP:s lista. – EU har bidragit med mycket positivt ur Finlands synvinkel. Jag har under största delen av mitt liv kunnat röra mig fritt och haft möjligheten att studera var som helst i Europa. Nu finns det ändå rörelser, som håller på att sätta gränser och begränsningar, vilket sist och slutligen mest går ut över den vanliga människan, säger han.

SLC - Skogsagarna Osterbotten Jan Slotte 1 A
Skogsvårdsföreningen Österbotten höll vårmöte: Torvmarksskogsbruket behandlades

​Förra veckan höll skogsvårdsföreningen Österbotten vårmöte vid Yrkesakademin i Vasa. Förutom stadgeenliga ärenden behandlade fullmäktige en skrivelse om skogsbruk på torvmarker berättar verksamhetsledare Jan Slotte.

Ersättningar för älgskador ökar

I vår får skogsägarna ersättningar på cirka 2 miljoner euro för skador som orsakats av älgar och andra hjortdjur. Ersättningsbeloppet ökar med 600.000 euro jämfört med föregående år. Finlands skogscentral betalar ersättning till skogsägarna enligt de skador som värderades i fjol. År 2018 ansökte skogsägarna flitigt om ersättningar för älgskador. I hela landet ersätts skador som orsakats av älgar och andra hjortdjur för sammanlagt 2 miljoner euro.

SLC - Sandra Bergqvist
”Jag ser fram emot att få vara med och påverka”

Sandra Bergqvist, 39, nyinvald SFP-riksdagsledamot från Egentliga Finland och en av SFP:s tre viceordförande, ser fram emot att bli en del av den svenska riksdagsgruppen och att få vara med och påverka på hög nivå.

SLC - Mg 7181
Thomas Blomqvist inleder sin fjärde period i riksdagen

Thomas Blomqvist, SLC:s fullmäktigeordförande och riksdagsledamot från SFP lyckades bli invald för en fjärde period i riksdagen. Han är mycket nöjd med sitt resultat med tanke på att konkurrensen var hård i Nylands valkrets. – För mig personligen känns det jättebra, säger han. Jag gjorde ett bättre resultat, än jag hade räknat med. Jag hade gärna sett att mitt parti, SFP, hade hållit det fjärde mandatet i Nyland, men så gick det nu inte trots att vi fick hyfsat med röster. När det gäller landsbygden och SLC:s intressen anser Thomas Blomqvist att det är oerhört viktigt att det finns riksdagsledamöter som har förståelse för landsbygden.

SLC - Mg 7744
Mats Nylund tror på möjligheten att föra landsbygdspolitik i ny regering

Det blir inga lätta regeringsförhandlingar tror SLC:s ordförande Mats Nylund. Det blir troligtvis ändå socialdemokraterna som bildar regering, och det ska nog gå att samarbeta med den kommande regeringen om viktiga landsbygdsfrågor. Enligt Mats Nylund vore det viktigt att SFP medverkar i regeringen. – Men vi måste få den överdimensionerade klimatdebatten tillbaka på en vettig nivå, säger han.

SLC - Vaal2
Sjöskog nådde inte ända fram - men Norrback blev invald

ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog tog sikte på riksdagen. Men trots en aktiv kampanj nådde han inte ända fram. Valresultatet i Vasa valkrets var dock positivt för jordbruket och landsbygden.