Livet på landet Tema

HFD gav tre beslut om vargjakt

I mars 2020 har högsta förvaltningsdomstolen gett tre beslut om vargjakt. Enligt jord- och skogsbruksministeriet stöder besluten dels arbetet med att planera och definiera den stamvårdande jakten och dels klargör de lagens tolkning av habitatdirektivets 16:e artikel vad gäller dispens baserad på människors allmänna säkerhet.

I Egentliga Finland hade man år 2018 gjort flera observationer på vargar som rörde sig nära bebyggelse under dagtid. Invånarna hade på grund av den oro som detta ledde till börjat ordna skjutsar åt skolbarnen och begränsa sin vistelse i naturen.

Vargarnas beteende ändrades inte trots försöken att fördriva dem. Finlands viltcentral beviljade dispens, och över denna dispens besvärade sig naturskyddsföreningen Tapiola.

HFD konstaterade att invånarnas oro inte ensamt räcker som grund för dispens. Men eftersom det hade gjorts flera observationer på att vargarna var orädda för människor och rörde sig allt närmare bebyggelse, samt att invånarna redan hade börjat ändra sitt beteende, ansåg HFD att grunder för dispens finns.

Det är fråga om en sådan i jaktlagen avsedd situation då tvingande skäl med hänsyn till allmän säkerhet förutsätter myndighetsåtgärder. Beviljande av dispens är dessutom i enlighet med EU-domstolens rättspraxis gällande habitatdirektivets artikel 16.

Beslutet gör tolkning av lagen klarare, och det är också skäl att påpeka att myndighetens möjlighet att bevilja dispens kan inträda tidigare än polisens tröskel att ingripa överskrids.

Stamvårdande jakt

I Norra Savolax gällde rättsfallen två situationer där Finlands viltcentral hade beviljat dispens med syfte att påverka tjuvskytte.

Enligt HFD hade det inte framförts tillräcklig utredning om att beviljandet av dispens på ett väsentligt sätt skulle påverka tjuvskyttet eller att tjuvskyttet inte kunde ha bekämpats med andra metoder.

Finlands viltcentral hade inte heller i tillräcklig grad tagit ställning till vargens skyddsnivå, framgår det ur HFD:s beslut. Dispens borde inte ha beviljats i dessa fall enligt HFD.


FOTNOT: Rättsfallen i sin helhet: HFD 2020: 29, HFD 2020: 28 och HFD 2020: 27.
Laghänvisningar:
Jaktlagen 41 a § 1 mom 3 p. samt 3-4 §§
Habitatdirektivet 16 art, 1p, c moment