Hjortdjurslicenser kan sökas elektroniskt från och med onsdag

Från och med den 3 april kan man lämna in ansökan om jaktlicens på hjortdjur via Oma riista-tjänsten.

SLC - Dsc 1187
Efterlyser ny diskussion om gårdsslakteriernas villkor

Småskaliga slakterier på landsbygden är ett positivt fenomen ur ekonomisk, miljömässig och etisk synpunkt. Den byråkrati som reglerar verksamheten kunde dock lindras av flera orsaker, säger fårfarmaren och SFP-riksdagskandidaten Christoffer Ingo.

SLC - Dsc07604
Mildare vintrar ställer nya krav på skogsbruket

Stormarna har inte blivit fler, men mildare vintrar och dålig tjäle i markerna medverkade till de svåra stormskadorna i Sveriges skogar åren 2005 och 2007. Det är en av slutsatserna som skogsskötselspecialisten Per Hazell från Skogsstyrelsen i Sverige presenterade vid Ålands Skogsvårdsförenings välbesökta vårmöte den 25 mars.

SLC - E4024
Importerade ekoprodukter kontrolleras bristfälligt i EU

EU:s kontrollsystem för ekologiska produkter har blivit bättre de senaste åren, men ännu kvarstår flera problem. Kontrollen i medlemsländerna, tillsynen av importerade produkter och spårbarheten uppvisar brister, kritiserar EU:s revisionsrätt.

SLC - Slc Aboland Valdebatt 1
SLC Åboland höll vårmöte med valdebatt

SLC Åboland höll vårmöte och riksdagsvalsdebatt på Hotell Stallbacken på Nagu. Gipspridning, kolbindning och betande djur var bland annat på agendan.

SLC - Ooosp1
Långgård: Viktigt att Österbotten får en landsbygdskandidat invald i riksdagen

Kampen om en ny djurskyddslag fortsätter. En politisk kamp som kan bli mycket hård. Nu behövs riksdagsmän som förstår landsbygden och vi måste gå man hur huse på valdagen för att så sker, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

SLC - Ooosp4
ÖSP-fullmäktige diskuterade stormen, krisberedskap och satellitövervakning

Den dåliga avsättningen på stockvirke i kombination med stormen Alfrida diskuterades livligt på ÖSP:s förbundsfullmäktige. Områden som drabbas av en storm bör prioriteras av andelslaget. ÖSP påverkar redan Metsä att styra över kvoter till Österbotten.

Flåning av levande tvättbjörn var djuraktivisters beställningsarbete

Forskare som arbetat för den internationella paraplyorganisationen för pälsdjursuppfödare, International Fur Federations (IFF) räkning, har hittat vittnesmål om att en film som visar misshandel av ett pälsdjur och som funnits på sociala medier ett antal år var ett beställningsarbete av djuraktivister. Det meddelar Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund i ett pressmeddelande.

SLC - Sommartid
Sommartid

Ledarsticket: Vi bör vara steget före Finnwatch

​Medborgarorganisationen Finnwatch som granskar följderna av våra företags globala verksamhet har hittat oegentligheter bland Valios underleverantörer i Thailand. Oegentligheterna handlar om arbetstagarnas rättigheter. Valio har i alla fall på ett imponerande sätt reagerat snabbt, inte minst med att själv vara bland de första som publicerat uppgifterna.

SLC - Prem6
De har levererat mjölk av E-klass oavbrutet i trettio år

I fjol premierade Maitosuomi för första gången en österbottnisk mjölkgård som i trettio år har levererat mjölk av E-klass. På torsdagens traditionella mjölkfest var det hela fyra gårdar fick ta emot den utmärkelsen.

SLC - Atria Kauhajoki Ruhovarasto 1 22090
Atria sänkte priset på nötkött - för mycket kött i lager

I höstas höjde Atria priset på nötkött i två omgångar med sammanlagt fyra cent per kilo. Men i tisdags informerade Tom Åstrand, vd för Österbottens Kött, ÖSP:s förbundsfullmäktige om kommande prisförändringar.