SLC - Thomas Blomqvist
Thomas Blomqvist efterlyser samarbete inom livsmedelskedjan

SLC:s fullmäktigeordförande Thomas Blomqvist anser i sin lantbrukspolitiska översikt på SLC Nylands vårmöte förra veckan att det var bra att en utomstående utredningsman som Reijo Karhinen visar på utmaningarna inom jordbruket.

Sjundeå motionerar om landsbygdsutbildningen

SLC Nyland anser att självstudierna för elever som väljer en praktisk utbildning inom andra stadiet framom gymnasiet borde minskas. I stället bör närundervisningen öka. Det säger SLC Nylands styrelse i sitt svar på Sjundeå landsbygdsförenings motion om utbildningarna inom landsbygdsnäringarna. Motionen behandlades på SLC Nylands vårmöte förra veckan.

Spannmålsodlingen upptar hälften av Finlands åkrar

Spannmålsodlingen upptog över en miljon hektar av åkerarealen 2018, uppger Naturresursinstitutet.

Bayer släpper alla studier om glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer har lagt ut alla sina studier som har ingått i tillståndsprocessen för glyfosat på sina hemsidor. Därmed svarar koncernen på den massiva kritiken i offentligheten.

SLC - Friesland
Priset på mejeriprodukter stabiliserade FAO-indexet

FAO:s matprisindex förblev praktiskt taget oförändrat under mars månad. En stark prisökning inom mjölkprodukter kompenserade fallande priser på spannmål, socker och växtoljor.

SLC - Arets Kock Och Arets Servitor 1
Årets kock och årets servitör valda

Årets kock 2019 är Mikko Kaukonen från restaurang Food Camp Finland i Helsingfors och årets servitör 2019 är Heidi Martikainen från restaurang Farang i Helsingfors.

SLC - Expo3
Utrustning och innovationer på TrädgårdsExpo i Närpes

I över fyra decennier har Clima Kontroll försett växthusnäringen med nödvändiga system. Ett system som varit av stor vikt för att utveckla produktionen är de som styr klimatet. Förra veckan deltog Närpesföretaget i TrädgårdsExpo 2019.

SLC - Utskott
Socialpolitiska utskottets mål: Friska, stolta och lyckliga bönder

SLC Nylands socialpolitiska utskott hade sitt första möte i tisdags.

SLC - 46491213695 5570Ae3732 O
USA hotar EU med nya sanktioner

USA-regeringen hotar EU med nya handelstullar på bland annat flygplan, ostar, viner, olivolja och fiskprodukter. Tullarna uppges vara ett svar på subventioner som EU betalar för att stöda Airbus.

SLC - Avocado5
Trumps gränshot ledde till agrarkaos

USA-presidenten Donald Trump hotade förra veckan att stänga gränsen mot Mexiko om den olagliga migrationen och smugglingen av knark fortsätter. Senare ändrade han åsikt, men hotelsen hann redan blanda om jordbruksmarknaderna både i USA och Mexiko.

Dränkta spannmålslager blir problem för USA-bönder

Skadorna efter översvämningarna i den amerikanska mellanvästern uppskattas för närvarande till ungefär tre miljarder US-dollar. Ett stort problem är den spannmål som har förstörts i gårdarnas egna lager. Ingen försäkring täcker skadorna.

Åland trotsar EU med sjöfågeljakten

Trots att EU hotat att dra Åland och Finland inför Europadomstolen på grund av vårjakten på sjöfågel har Ålands landskapsregering också i år beslutat att tillåta jakt på totalt 2.000 gudingar (ejderhannar) mellan den 1 och 14 maj.