Jord 1
Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff som äger Restaurant Jord anpassar sig till den kaotiska situationen genom att börja erbjuda take away. Samarbetet med lokala producenter fortsätter, om än i mindre skala. FOTO: Staffan Pehrman
Jordbruk Marknad

Nytt läge för restaurangerna
– fine dining blir take away

Fram till slutet av maj är det bara take away som gäller för restaurangerna. Restaurant Jord är en av restaurangerna som bestämde sig för att anpassa sig till situationen, trots många osäkerheter.

Inom restaurangbranschen råder fullständigt kaos, konstaterar Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff som äger Restaurant Jord i Helsingfors. Regeringen utfärdade den 31 mars en förordning som begränsar restaurangernas verksamhet i hela landet fram till sista maj.

– Först talades det om omedelbar stängning av restaurangerna, men sedan kom anvisningen att man får ha öppet till kommande lördag, säger Linda. Situationen ändras hela tiden och vi måste försöka anpassa oss.

95 procent av kunderna har försvunnit

Enligt nuvarande regler begränsas all övrig restaurangverksamhet förutom take away- och avhämtningstjänster för matsändare. Vid Restaurant Jord hade man hunnit förbereda sig på den kommande förändringen.

– Vi har redan under de senaste veckorna sett att folk valt att stanna hemma, säger Filip. Över 95 procent av våra kunder har försvunnit. Normalt har vi också mycket utländska gäster, och nu finns det inga turister i Helsingfors.

För att överleva har restaurangen nu utvecklat ett take away-koncept där kunden kan beställa mat från en meny och hämta den från restaurangen.

– Kanske kan vi hålla igång verksamheten ens delvis på det sättet, konstaterar Filip. Många familjer kämpar hemma med jobb och barnens distansskola, vilket betyder att det är ont om tid att laga mat. Så här kan vi också hjälpa familjerna att få middagen på bordet.

För en restaurang med Michelin-rekommendation är take away inget kunderna är vana vid. Ännu är det svårt att säga hur konceptet kommer att fungera.

– Vi är osäkra fortfarande, men vi gör det här ändå, säger Linda. Vi erbjuder lite bättre mat, och förhoppningsvis vill kunderna ha en restaurangupplevelse hemma också.

Fungerar det väldigt bra kanske konceptet fortsätter efter att läget normaliseras.

– Vi har ju byggt upp hela systemet nu, med beställningsplattform på nätet och vid behov hemleverans som vi själva sköter. Här kan man verkligen säga att det går från jord till bord.

Jord 5
Stängda lokaler och tomma bord är det som gäller för restaurangbranschen. FOTO: Staffan Pehrman

Måste ändå permittera

De flesta restauranger jobbar med väldigt små marginaler, påminner paret Stenman-Langhoff.

– Jag tror att många kommer att tvingas börja om helt från grunden, säger Filip. De flesta klarar inte av att bygga upp ett tillräckligt stort kapital för att hålla verksamheten vid liv i såna här tider.

Också vid Restaurant Jord har man varit tvungen att permittera anställda.

– Det är bara vi två kvar, säger Linda. Tyvärr går det vi får in åt till att täcka fasta kostnader.

Restaurangen tummar inte heller på interna regler om att alla råvaror ska vara ekologiska och komma från finländska producenter.

– Vi jobbar med samma producenter som förut, men mängderna är inte så jättestora, säger Linda. Vi vill ju förstås att de ska fortsätta jobba med oss också efter det här.

Filip har varit i kontakt med de producenter som normalt levererar råvaror till restaurangen. Han förstår att läget också är svårt för dem.

– De producenter som säljer till butiker klarar sig, men lever man på restaurangnäringen blir det svårt.

Ännu hoppas paret på att regeringen skulle lätta på reglerna kring utförsäljning av alkohol.

– Att sälja med en finsk öl hade varit trevligt. Vinerna blir ju inte dåliga, men det blir ölen. Det är en enorm kedja av företagare som blir lidande när restaurangerna måste stänga.

Mera information on Restaurant Jord och deras take away- och hemleverans hittas här:

http://restaurantjord.fi/?lang=sv


Läs också: Producenterna måste hitta alternativ till restaurangbranschen