Jordbruk

Avbytarservicen föreslås
fortsätta enligt nuvarande
förvaltningsmodell

En arbetsgrupp rekommenderar att man fortsätter använda den nuvarande förvaltningsmodellen för avbytarserviceverksamheten. Enligt arbetsgruppen har den nuvarande förvaltningsmodellen flera styrkor jämfört med de alternativa modellerna, uppger Social- och hälsovårdsministeriet.

Den nuvarande förvaltningen består av social- och hälsovårdsministeriet, Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt (LPA) och kommunernas lokala enheter som verkar enligt uppdragsavtal.

Arbetsgruppens arbete gick ut på att identifiera utvecklingsbehoven inom avbytarserviceverksamheten och ordna workshoppar för intressegrupperna. Intressegrupperna gav respons om förvaltningsmodellerna och kom med många idéer för hur avbytarservicen kan utvecklas nationellt och lokalt. Arbetsgruppen anser att det är viktigt att utvecklingsarbetet sträcker sig över flera regeringsperioder.

Inom de närmaste åren kommer kommunernas lokala enheter att sammanslås under LPA:s ledning. Förändringsskedet erbjuder en bra möjlighet att utveckla verksamheten.