Tonfisk- eller laxkbullar med blomkål (4 pers)
400 gr ansad blomkål
200 gr avrunnen tonfisk/kokt lax
2 vitlöksklyftor
100 gr parmesan
2 ägg
0,5 dl olivolja
1,5 dl skorpmjöl + skorpmjöl för panering
Persilja
1 liter frityrolja
Låt tonfisken rinna av i en sil. Skär blomkålen i små bitar och koka i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Sila bort vattnet och låt svalna. Sätt alla ingredienser i en matberedare, förutom skorpmjölet och riven parmesan. Mixa till en slät massa. Späd med lite vatten om massan är för tjock. Blanda sedan ner skorpmjölet och den rivna parmesanen. Låt svälla en stund. Rulla till 3 cm stora bollar och panera i skorpmjölet. Värm matolja lämplig för fritering till 180 grader. Fritera sedan bollarna i någon minut tills de fått färg. Servera som plockmat.
Ljummen anksallad med fänkål och apelsin (4 pers., förrätt)
Ca 1 kg ankbröst
300 gr fänkål
2 apelsiner för dekoration
Saften av en apelsin
3 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
Salt, peppar
Putsa ankbrösten och skär skåror i skinnet. Salta och peppra och stek utan olja i en het stekpanna med skinnsidan neråt under några minuter, stek någon minut på andra sidan. Sätt i ugnen på 160 grader och stek tills innertemperaturen är ca 60 grader för lätt rosa färg eller enligt önskad stekningsgrad. Ansa och riv fänkålen så tunt som möjligt på en mandolin. Skala apelsinerna så att allt vitt skal tas bort. Klyfta ur apelsinerna. Pressa en apelsin och blanda med olja, vinäger salt och peppar. Ta bort brösten ur ugnen och låt vila ca 10 minuter under folie. Skär brösten i tunna skivor. Värm fänkålssalladen kort i panna eller i mikrougn så att den blir ljummen. Fördela på tallrikar, dekorera med apelsinklyftor och häll över dressingen.
Laxcarbonara (4 pers)
Ca 300 gr pasta
700-800 gr laxfilé
1 ägg
3 gulor
80 gr riven pecorino romano-ost/ inhemsk vuohen gruyere
2 vitlöksklyftor
En halv citron
Gräslök
Olivolja att steka i
Salt, peppar
Sätt rikligt med vatten i en stor kastrull, salta och sätt i pastan när det kokar och koka enligt angiven tid. Ta bort skinnet från laxen och skär i kuber. Skilj gulorna från vitorna och tillsätt hela ägget + gulorna i en skål och vispa kraftigt. Riv ost och vispa ner osten i äggblandningen. Salta och peppra laxen och pressa över citronsaft och stek i olja i ca 4-5 minuter. Häll vattnet av pastan när den är klar och rör ner äggblandningen i pastan under kraftig omrörning så att den blir krämig. Blanda laxbitarna i pastan och strö över finhackad gräslök.
Vegansk grönsakspannkaka
200 gr kikärtsmjöl
3 dl vatten
0,5 pkt jäst
Ca 300 gr broccoli
Ca 300 gr pumpa
1 lök
3 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk spiskummin
1 kruka persilja
1 kruka basilika
Salt, peppar
Blanda jästen i 3 dl ljummet vatten, tillsätt salt, peppar, spiskummin, olivolja, finhackad persilja och basilika och rör ner kikärtsmjölet. Låt jäsa i ca 1 timme. Hacka vitlök och lök och stek några minuter i stekpanna. Ansa grönsakerna, skär i små bitar och koka i saltat vatten i ca 10 minuter tills mjuka. Smörj en mindre ugnsform och lägg ut grönsaksbitarna och stekt lök och häll smeten över. Grädda i ca 30 minuter på 180 grader. Variera gärna grönsakerna.