Jordbruk SLC

SLC Nyland: Gör kontrakt och
prissäkra en del av skörden

SLC Nylands vårmöte uppmanar odlarna att ingå odlingskontrakt och att då tillfället är gynnsamt på förhand prissäkra en del av kommande skörd. Det är viktigt att följa med marknadsläget och reagera på förändringar i efterfrågan och prisnivå. Det finns nu behov av mer oljeväxter och proteingrödor och med tanke på exportmarknaden av kvalitetshavre.

Kontraktsodling är ett sätt att planera den egna odlingen. Det här gäller i synnerhet för specialgrödor, men för en mera välfungerande marknad skulle det vara till odlarnas och hela kedjans fördel att antalet odlingskontrakt och andra kontraktsformer med sikte på framtiden överlag skulle öka.

Det är skäl att bekanta sig med de olika aktörernas avtalstyper och prissättningsmodeller. Med kontraktsodling kan man förbättra informationsgången i spannmålskedjan och säkerställa produktionens spårbarhet. SLC Nylands vårmöte uppmanar därför odlarna att utnyttja de kontraktsmodeller som finns tillgängliga och att ingå exportkontrakt då tillfälle erbjuds.

Det blir också allt vanligare att odlingskontrakt ingås på elektroniska handelsplatser. Spannmålstorget, viljatori.fi, är en plattform där odlare och uppköpare kan sälja och köpa spannmål, olje- och proteinväxter, utan mellanhänder. Det finns också både behov och utrymme för en producentorganisation (producentandelslag) eller motsvarande samarbete på spannmålssidan.

Riktade miljöåtgärder

SLC Nyland ser det som viktigt och riktigt att återhämtningsmedel riktas till bioekonomin och miljöåtgärder inom jord- och skogsbruket. I planen för grön omställning ingår satsningar på bland annat biogas och gipsbehandling på åkrarna för att minska belastningen av Östersjön.

Då beredningen av jordbrukets miljöåtgärder under kommande programperiod nu pågår för fullt framhåller SLC Nyland att mer medel än tidigare måste styras till kustområdenas vattenvårdsåtgärder.

Gipsbehandling av åkrar har förts fram som en ny kostnadseffektiv åtgärd inom kustområdena. Det har beräknats att upp till en tredjedel av åkarna i Nyland borde behandlas med gips under de närmaste åren för att nå målsättningarna för minskningen av den diffusa fosforbelastningen till år 2027. Gipsbehandling passar dock inte för alla åkrar och kan inte användas på avrinningsområden för sjöar.

SLC Nylands vårmöte betonar vikten av ytterligare forskning och utredningar om gipsens långvariga effekter och eventuell skadlig inverkan på marken. Det behöver också satsas på andra åtgärder såsom behandling av åkrar med strukturkalk och fiberslam samt tillräckliga medel för andra riktade åtgärder till kustområdet, t.ex. skyddszoner, fånggrödor och växttäcke vintertid.

Kolinlagrande jordbruksmetoder, som bland annat undersöks och utvecklas inom Carbon Action-projektet, ökar kolhalten i marken, vilket förbättrar markstrukturen och därigenom markens förmåga att hålla kvar vatten, fasta partiklar och näringsämnen. Förutom vattendragen främjas dessutom såväl klimatet som bioekonomin och den cirkulära ekonomin genom satsningar på jordhälsa och åtgärder för behandling av gödsel och återvinning av näringsämnen.

SLC Nyland höll sitt vårmöte i fredags.

Läs också:
Antas: Samarbete och enhet behövs inom producentkretsarna
Nylund: CAP 2023 och nationella lagberedningar under arbete
Stadgeändringar godkändes i första behandling vid SLC Nylands vårmöte