ÅPF söker brett efter ny chef

Ålands Producentförbund har nu officiellt inlett jakten på ny verkställande direktör efter Henry Lindström, 63, som siktar på att gå i pension vid årsskiftet. Tjänsten annonseras ut både på finländska fastlandet och i Sverige.

SLC - Yara 4 H Sackinsaml 1
Säckinsamlandet är framför allt en miljögärning

4H:s säckinsamling är just nu i full gång. Insamlingen omfattar storsäckar, småsäckar och skyddshuvor från gödselpallar. I östra Nyland är Johanna Österholm från Lappträsk en av de allra aktivaste samlarna.

All torvutvinning blir tillståndspliktig

Miljötillstånd bör sökas för torvutvinningsområden som är mindre än tio hektar senast 1.9.2020, om avsikten är att fortsätta med torvutvinningen på området.

SLC - Merkel Bundesregierung
Mercosuravtalet kan avgöras mycket snart

EU-förhandlingarna om ett frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur står sannolikt nära ett avgörande. De sydamerikanska länderna är hoppfulla medan EU-leden är splittrade. Jordbruksproducenterna varnar för ett avtal.

Kom med på SLC Nylands medlemsresa 23-25.7

Ännu är det möjligt att anmäla sig till SLC Nylands medlemsresa till Österbotten och Närpes.

SLC - Ragbestand
Gynnsamt väder i juni

Det varma och soliga vädret i juni har påskyndat odlingsväxternas utveckling. Beståndens utveckling är ungefär en vecka före genomsnittet i södra Finland. I landets östra och norra delar håller beståndens utveckling ungefär normal takt. Den första ensilageskörden har bärgats i goda förhållanden i stora delar av landet. Skörden av torrhö har inletts i landets södra och mellersta delar. Tidig potatis, primörer och jordgubbar är inne i sin bästa skördeperiod, noterar ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Kina börjar snart köpa brittiskt nötkött

Efter en tvångspaus på mer än två decennier får Storbritannien snart exportera nötkött till Kina.

EU-länderna beviljade stöd till Irlands nötsektor

Stödet till Irland har motiverats med landets svåra situation i samband med ovissheten om effekterna av en eventuell Brexit.

Förhöjning av stödet för svin- och fjäderfähushållning i södra Finland

Till de gårdar som fått frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning i södra Finland för 2018 betalas ett tillägg till det redan utbetalda stödet. Förhöjningen är en euro så att det totala stödbeloppet blir 63 euro per djurenhet.

EU har sålt ut allt skummjölkspulver

EU:s interventionslager för skummjölkspulver är nu definitivt tömda.

Peltolohkot.fi tvingades stänga efter livsmedelsverkets nya tolkning

Enligt livsmedelsverkets nya tolkning får åkerskiftesmaterial inte längre lämnas ut för användning som öppna data eller för att annars användas fritt, eftersom materialet innehåller personuppgifter. Det uppger verket i ett pressmeddelande. Det är EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR), som beaktats i den nya tolkningen. Det betyder bland annat att tjänsten peltolohkot.fi inte längre kan användas på samma sätt som förr.

SLC - Mat Fm
Anmäl dig till FM i mathantverk

Yrkeshögskolan i Jyväskylä ordnar FM i Mathantverk den 13-15 september i Jyväskylä. Tävlingen är öppen för deltagare från Finland, Norden och Baltikum.