Hasttimer 1 Webben
Sopkärl med en bottenplatta att ladda hö på fungerar utmärkt. De här tre lådorna är parallellkopplade till en timer. Det lönar sig att skydda lådorna med elband. FOTO: Lena Aschan
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Jakten på den perfekta timern
ledde till Nya Zeeland

Hallon Ab erbjuder en kompakt timer med solceller som kan utfodra flera hästar per gång upp till fyra gånger per dag. Trots att timern görs i Nya Zeeland klarar batteriet den nordiska vintern galant, berättar företagsägare Lena Aschan.

I många år letade Lena Aschan från Gullö gård i Ekenäs efter en fungerande lösning för att tajma utfodringen av hennes hästar. En mekanisk timer hade vissa fördelar, men Aschan var inte helt nöjd.

– Jag ville ha en timer som kunde släppa foder åt två hästar samtidigt, men den mekaniska biten kan man inte ställa in så exakt. Den släpper ut två portioner, men det betyder att den första hästen äter dem båda.

Aschan sökte grundligt på nätet och hittade till sist ett alternativ som verkade smart, borta i Nya Zeeland.

– Där är den, tänkte jag. Tyvärr hade de inga återförsäljare i Finland, men jag var bombsäker på att timern var det jag sökte.

Aschan blev tillfrågad av det nyzeeländska företaget Novel Ways om hon ville bli återförsäljare för dem.

– Min första tanke var att jag nog har tillräckligt att göra annars också, men den verkade så bra att jag tog på mig uppdraget.

I dag är Aschan glad över att hon chansade. Timern har visat sig göra precis det hon hoppats. Först var hon skeptisk över hur det solladdade batteriet skulle klara den nordiska vintern, men det har hållit utan problem.

– Batteriet håller tre månader utan laddning också under ruskiga höstar och kalla vintrar. Det går att ladda med en infraröd lampa, men det har inte behövts. Det räcker med lite sol nu och då, och det får vi ju också på vintern. Timern störs inte heller av elavbrott.

Hasttimer 3 Webben
Automaterna är utvecklade och tillverkade i Nya Zeeland. Baksidan har en effektiv solpanel och det inbyggda batteriet har en driftsäkerhet på upp till tre månader utan sol. Batteriet klarar Nordens kalla vinter ypperligt. FOTO: Lena Aschan

Den lilla timern är 18 x 8,5 x 5 centimeter och klarar drag upp till sju kilogram. Den är tillverkad i Nya Zeeland och har två års garanti.

– Timern kan kopplas till en höautomat, till en port, till ett hönät eller hösäck. Möjligheterna är många. Man kan ställa in fyra tider, men i praktiken använder man en inställning eftersom hö måste fyllas på.

När man en gång ställt in tiden behöver man bara fylla på då det passar en inom 24 timmar.

– Tillsammans med hovslagaren Oskar Damén har vi utvecklat timern så att haken byts ut mot en skruv, och då kan man ha två matningar, säger Aschan.

Via sitt företag Hallon säljer hon också hölådor för automaten som är byggda av sopkärl med en skiva i botten.

– De funkar jättebra att hänga upp timern i, säger Aschan. Lådorna har ett hål så solen kommer åt att ladda batterierna.

Aschans företag Hallon har varit i gång i tre år, och främst säljer hon till Sverige. Verksamheten är snarast en hobby, i varje fall än så länge.

– Min tid går främst åt till att sköta gården, men Hallon Ab Oy är ett roligt sidojobb. Däremot skulle jag gärna se att flera hästägare fick upp ögonen för den här timern för den är vår bästa dräng! Timern kostar 350 euro och många säger att det var den klokaste investeringen de gjort på länge.

Mera info om timern hittar du på hallon.fi och facebook.com/HallonAbOy/.

Hasttimer 4 Webben
På Nya Zeeland används timern när korna tas in från avlägsna beten till mjölkning. För hästar är det lätt att reducera betet genom ett senare betessläpp, utan att själv vara på plats. FOTO: Lena Aschan