SLC - Lpx 148869
Glyfosatförbud kan öka jordbrukets klimatutsläpp

Ett förbud mot glyfosat skulle minska jordbrukets intäkter och höja kostnaderna. CO2-utsläpp och näringsläckage ökar medan skördarna minskar. Konsekvenserna för klimatet blir negativa, bedömer det svenska Jordbruksverket i en färsk rapport.

SLC - Semester
Semester

Italien: Producentpriser på mjölk hålls låga trots skyhöga spotpriser

Mjölkpriserna på spotmarknaden i Italien har ökat med 12 procent på drygt en månad. Det betalas nu 44,33 cent per liter, vilket är det högsta priset på över två år. Priset har ökat varje vecka sedan i början av maj. Trots det vill flera mejerier sänka priserna för sina fasta mjölkbönder. Bondeorganisationerna har nu bett jordbruksministeriet att ingripa för att stoppa prisdumpningen.

Nu kan skogsforskare söka om projektpengar

Samarbetet mellan Finland och Sverige om forskning i skogsfrågor ska stärkas och utvecklas. Det är båda länderna överens om och därför öppnas nu en ansökan om forskningsmedel på sammanlagt 40 miljoner svenska kronor – närmare 3,8 miljoner euro – inom projektet Tandem Forest Values.

SLC - Getfarm 1
Ost och glass av mjölk från egna getter blev Lužkovs livsstil

På Hõbeda getfarm i Estland producerar paret Kersti och Georg Lužkov förstklassig getost och glass av getmjölk. För några år sedan valde de två att försöka hitta en ny livsstil i stället för hektiska lönejobb. Kersti och Georg Lužkov beslöt för ett antal år sedan att flytta ut på landet. De hittade ett bostadshus och en mindre landyta som hört till den tidigare Hõbeda herrgård i byn med samma namn.

SLC - Djurskydd 1
Konstruktivt möte med djurskyddet

Ett bra möte med en fungerande dialog och förståelse från myndigheternas sida för hur producenternas upplever djurskyddsgranskningar. Det känns som ett framsteg, säger representanterna för ÖSP som träffade Mellersta Österbottens miljöhälsovård.

SLC - Ekocert Skog 2
Nu kan du anmäla din skog som ekologiskt uppsamlingsområde

Skogsägare kan nu i Skogscentralens webbtjänst minskog.fi anmäla sin skogsfastighet som område för ekologisk uppsamling av naturprodukter.

SLC - Mjolk O Ost
Mjölkkonsumtionen minskade med nästan fem procent

Finländarna konsumerade i fjol i genomsnitt 155 kilo flytande mjölkprodukter, 81 kilo kött, 12 kilo hönsägg, 79 kilo spannmål, 65 kilo frukt och 64 kilo grönsaker. Detaljerna framgår av Naturresursinstitutets preliminära uppgifter om näringsbalansen.

SLC - Yara Timo Rasanen
Yara aviserar prishöjningar

Våra priser stiger, men vår prissättning gäller naturligtvis den vara vi säljer till handeln, understryker kommersiella direktören för Yara Finland Timo Räsänen.

Ledaren: Minister Berner spred oro

I en intervju i Hufvudstadsbladet nyligen, talar den tidigare kommunikationsministern Anne Berner ut om sin ministerperiod. Hon valdes in i riksdagen 2015 som obunden på centerns vallista. När hon väl var invald skrev hon sig ändå in i partiet, för att bli minister i regeringen Sipilä. Med andra ord ville hon ha en ministerpost. I hennes fall blev det kommunikationsministerposten. Anne Berner har fått massor med beröm som företagsledare och välgörare innan hon blev politiker. Inom politiken blev det emellertid en del kritik. Efter fyra år var den politiska karriären över, och Anne Berner är inte längre medlem av centern.

Cemagro börjar producera gödsel i Finland

Cemagro flyttar en del av sin gödselproduktion till Finland och investerar nu i en anläggning i Niirala, Tohmajärvi, för 2,5 miljoner euro. När anläggningen är färdig är Cemagros avsikt att tillverka den gödsel i Niirala som marknadsförs i Finland. Tidigare har bolagets gödselprodukter tillverkats hos systerbolaget Baltimark i Tallinn. Där fortsätter tillverkningen av vara för de svenska och de isländska marknaderna.

SLC - Img 6715
Tvådagars lägerliv i Emet kändes alltför kort

Huvud, hjärta, hand och hälsa. 4H-klöverns alla blad var väl representerade i det program som ordnades på ett mer än fulltecknat Äventyrsläger för 9-12-åringar vid Emet Folkpark i Kronoby strax innan midsommar.