Hastherpes A Webben
Det internationella ridsportförbundet rekommenderar att alla europeiska hästtävlingar ställs in efter ett allvarligt utbrott av ekvint herpesvirus i Spanien. FOTO: Hippos/Ville Vuorinen
Jordbruk Landsbygdsnäringar Tema

Smittsamt ekvint herpesvirus
ställer in tävlingar i hela Europa

Tiotals hästar smittades av den allvarliga neurologiska formen av ekvint herpesvirus under ridtävlingar i Valencia i slutet av februari och flera hästar har dött. Nu ställs europeiska hästtävlingar in fram till den elfte april, meddelar det internationella ridsportförbundet.

Flera hästar har dött i den mycket smittsamma neurologiska formen av ekvint herpesvirus EHV-1 efter ridtävlingar i Valencia i Spanien den 27.2-1.3, meddelar Finlands Hippos rf och det internationella ridsportförbundet FEI. Ett tävlingsavbrott fram till den elfte april 2021 har utfärdats för att hindra viruset från att spridas ytterligare, skriver FEI.

Sammanlagt har tiotals hästar insjuknat i nio länder efter tävlingarna i Valencia, och förra veckan hade sjutton dödsfall rapporterats. FEI har aktivt spårat de hästar som besökte tävlingarna och de har återvänt till sina stall i Europa, bland annat till Sverige. Som en följd är FEI:s hopp- och dressyrtävlingar som skulle gå av stapeln i Göteborg 31.1-1.4 inställda.

I Finland har inga sjukdomsfall påträffats och virusutbrottet orsakar inga direkta åtgärder. Däremot övervakas situationen noggrant.

– Det spanska sjukdomsutbrottet kan för oss kännas avlägset, men det är också en varning om hur lätt sådana sjukdomar sprids under gynnsamma förhållanden, säger Matti Tala, veterinär vid Hippos. Situationen bör också uppmärksammas i Finland. De internationella ridsportförbunden följer med situationen, men när man råkar på viruset spelar det ingen roll vilken gren hästen sysslar med.

Vaccin finns

Herpesvirus sprids främst genom droppsmitta, men det kan också spridas via människors händer, kläder eller varor som är kontaminerade med virus. Typiskt är att viruset förblir latent i kroppen och senare kan aktiveras på grund av stress eller när djuret blir dräktigt.

Sjukdomen kan leda till luftvägsinfektion, fosterskador eller neurologiska symptom och förlamning. Viruset klarar sig dåligt utanför hästen och är känsligt för desinfektionsmedel. Det finns ett vaccin mot viruset, berättar Tala.

– Vaccinering i förebyggande syfte kan övervägas till exempel om det i stallet finns ett dräktigt sto och aktiva tävlingshästar med många starter. Människor kan också sprida sjukdomen via sina kläder, och finns det risk att viruset sprider sig den vägen till grannländerna eller Finland ser jag det som förnuftigt att vaccinera hästen.

FEI rekommenderar att alla europeiska länder överväger att ställa in nationella tävlingar för att minimera hästkontakter, även om det inte förekommit smitta i landet.