SLC - Aland 1 A Webben
Första höstkornet tröskat på Åland

Fredrik Söderlund från Jomalaby var sannolikt först på Åland med årets spannmålströskning. Han började förra lördagen den 27 juli.

SLC - Theresa Villiers Webben
Villiers blir brittisk landsbygdsminister

Juristen Theresa Villiers blir ny landsbygds- och miljöminister i premiärminister Boris Johnsons brittiska regering.

SLC - Dsc 2872 Webben
Stadspojken Joel blev fårbonde på Kökar

Stadspojken Joel Sundström flyttade från Mariehamn till farföräldrarnas hembygd Kökar för att bli fårbonde.

ASF har påträffats på grisgård i Slovakien

​Slovakien har som tionde EU-land drabbats av afrikansk svinpest.

De nordiska och baltiska bondeorganisationerna: Teknologi och forskning livsviktigt för jordbrukarna

Klimatförändringens inverkan märks tydligt av i den nordeuropeiska jordbruks- och skogssektorn. Den teknologiska utvecklingen och forskningen är därför ett livsviktigt redskap i matproduktionen, i att anpassa sig till klimatförändringen överlag och i att kunna tillhandhålla sätt att lindra den. Det slår ledarna för de nordiska och baltiska bondeorganisationerna fast i ett gemensamt uttalande.

HKScans resultat förbättrades märkbart – lyckad aktieutdelning ger bolaget resurser

HKScans omsättning låg under första hälften av 2019 på 841,2 miljoner euro, jämfört med 844,5 miljoner för i fjol. Det jämförbara rörelseresultatet låg nu på – 12,5 miljoner euro, jämfört med – 34,6 miljoner euro för 2018.

Atrias omsättning stabil, högre råvarukostnader syns i resultatet

​Atrias omsättning för första hälften av 2019 var 705,3 miljoner euro, jämfört med i fjol då den låg på 704,6 miljoner euro. Nettoresultatet var 2,3 miljoner euro, jämfört med 8,8 miljoner euro för 2018.

Mindre vinterförluster för varroafria Åland

Åland är enligt sommarens 230 prover fortfarande fritt från sjukdomen varroa, som snabbt tar död på hela bisamhällen. Siffrorna för de finländska biodlarnas vinterförluster har också blivit klara och Åland ligger som vanligt i topp med de minsta förlusterna.

SLC - Traktor1
Hästshow nytt inslag på traktorkavalkaden i Kimito

Traktorer, traktorer och åter traktorer. Plus mängder med andra intressanta fordon och redskap. Konceptet var sig likt när den 13:e Traktorkavalkaden ordnades i ett mestadels soligt Kimito lördagen den 6 juli.

SLC - Bageri
Nedläggning gjorde Marcus Teir till privatföretagare

När anrika Närpes brödfabrik lades ner i början av året ville bagaren och konditorn Marcus Teir helst fortsätta i samma bransch. På kort tid har han etablerat sitt nya företag Närpes bageri i hjärtat av Närpes centrum.

SLC - Bevattning1
Fosfor och kväve ur havet ska bli gödsel på vallarna

I två EU-finansierade åländska pilotprojektet testar man nu bevattning av vallar med näringsrikt havsvatten för att se om metoden kan användas för att minska vattnets halt av fosfor och andra näringsämnen som bidrar till havets övergödning.

SLC - Tok Svinpest
Förrädisk svinpest