Schweiz tillåter drönare för besprutning av grödor

Schweiz har som första land i Europa antagit regler för besprutning av växtskyddsmedel från luftburna multikoptrar. Metoden uppges vara betydligt exaktare än besprutning från helikoptrar och konventionella fläktsprutor, exempelvis i vinodlingar.

FAO:s matprisindex sjönk något i juli månad

Priset på FAO:s globala matkorg för baslivsmedel sjönk lätt i juli månad med 1,1 procent. Priserna på vete och majs backade något, likasom mejeriprodukter och socker. Den fallande trenden kompenseras av något fastare priser på kött och växtoljor.

SLC - Vete
Grödorna mognar tidigt men det finns variationer

Torkan och värmen har framskyndat grödornas mognad men samtidigt försvagat de lovande prognoserna från försommaren. I söder är utvecklingen en vecka tidigare än i genomsnitt. I öster och norr är läget däremot normalt.

SLC - Troskning
Tröskningen har inletts i södra Finland

Tröskningen har kört i gång på många håll i södra Finland. Det är den ihållande torkan och den tryckande värmeböljan under vecka 30, den sista hela veckan av juli månad, som fått odlingsgrödorna att brådmogna.

Ledare: Vattnets betydelse för oss alla

Efter en sådan här sommar påminns man om vattnets betydelse. Visst, riktigt lika torr som fjolåret är inte den här säsongen, men visst är det torrt. Lokalt och för vissa odlingsgrödors del kan följderna till och med vara värre i år.

Ledarstick: Bättre bredband på landsbygden – hur ska det gå?

Finland kommer på nästsista plats bland medlemsländerna i en EU-jämförelse för 2018 gällande möjlighet till fast bredbandsförbindelse. Bara Bulgarien har sämre fasta bredbandsförbindelser än vi.

SLC - Tok Skolstart
Höger och vänster

SLC - Bf1
Som en diamant i ett bomullsfält – rasismen präglar de svarta jordbrukarnas historia i USA

Trots att Rudy Twiggs växte upp på landsbygden skulle han inte bli jordbrukare. Under hans uppväxt påverkade segregeringen arrendekontrakten så det var nästintill omöjligt för en svart jordbrukare att tjäna sitt levebröd. Rudys familj flyttade till stan i hopp om bättre jobb, men nu äger han igen en liten gård. Ännu idag är en svart jordbrukare i sydstaterna däremot en ovanlig syn.

SLC Nyland: Jord- och skogsbruket kan bidra med klimatnytta

De gröna näringarna skapar mervärde och klimatnytta för samhället.Jord- och skogsbruket är inte problemet utan en del av lösningen på klimatfrågan, betonar SLC Nyland i ett uttalande om IPCC-rapporten. Landsbygden utgör stommen för bioekonomin, påpekar förbundet.

SLC och MTK stöder IPCC:s rekommendationer Finland bör identifiera sina styrkor och särdrag​

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, som representerar de finländska jordbrukarna och privata skogsägarna, anser att den senaste IPCC-rapportens budskap om klimatförändringens konsekvenser för livsmedelssäkerheten och odlingsmarkens produktionsförmåga är alarmerande. Specialrapporten, som fokuserar på markanvändning ur klimatperspektiv, understryker jordbrukets, markanvändningens och de förnybara naturresursernas avgörande roll för att bekämpa klimatförändringen och trygga matförsörjningen.

EU-kommissionen reagerar på torkan och lovar betala ut stöd tidigare än normalt

​EU-kommissionen reagerar på torkan och betalar ut en del stöd två månader tidigare än normalt.

Avena börjar exportera havre från Dalsbruk

​Avena inleder hamnverksamhet i Dalsbruk på Kimitoön. Syftet med verksamheten är att exportera spannmål, inledningsvis havre. Avena har från tidigare motsvarande verksamhet i Tolkis i Borgå och i Joddböle i Ingå.