Ladtvatt 1 Webben
Lådorna måste vändas upp och ner innan de ställs på bandet.
Jordbruk Maskin & teknik

30 rena lådor i timmen

Danska Washpower, stora på stalltvättar, lanserade i fjol en automatisk lådtvätt. Ett exemplar har testkörts på några olika anläggningar i Sverige med gott resultat.

Washpowers lådtvätt klarar alla typer av lådor, både trä och plast och olika storlekar. Den har ingen integrerad lådvändare utan truckföraren får kasta runt lådorna före och efter tvätten.

– Men det går att montera lådvändare före och efter transportbanden, säger Henrik Nilsson som säljer Washpower i Sverige.

Den modell som körts här är mobil och dras som ett bilsläp. Den kostar 440.000 danska kronor, alltså cirka 59.000 euro. Det finns en annan modell som monteras på en traktorsläp för 400.000 danska kronor (53.540 euro) och en stationär maskin för 350.000 danska kronor (47.000 euro).

Ladtvatt 2 Webben
Tvätten matar in lådor, tvättar och matar ut helt automatiskt.

Hur lång tid det tar att tvätta en låda beror på hur smutsig lådan är och av vilket material den är tillverkad. När NilehnTeknik tittar på maskinen hos Äppelriket i Kivik tvättas relativt små plastlådor och det tar bara trettio sekunder.

Det enda som behöver anslutas är kallt vatten och sexton ampere ström. Elmotorn på maskinen driver högtryckspump och kompressor. Alla rörelser sker med pneumatik.

Maskinen kan även värma vattnet till sextio grader Celsius om det behövs och det finns möjlighet att tillsätta rengörings- eller desinfektionsmedel.

Ladtvatt 3 Webben
Maskinen styrs från en kontrollbox med pekskärm.

Alla inställningar sker via en pekskärm. På den väljer man hur tvättprogrammet ska vara såväl i tid och hur armarna för munstyckena ska röra sig så lådorna blir rena, men utan att det går åt onödig tid, vatten eller energi.

Vattenförbrukningen blir mindre med en tvättrobot jämfört med manuellt arbete.

Ladtvatt 4 Webben
Washpowers lådtvätt klarar alla typer och storlekar på lådor. Effektiv rengöring inom odling av frukt, grönsaker, potatis och rotfrukter.