SLC - Tholix2
Thölix: Myndigheterna saknar kompromissvilja i skarvfrågan

Stefan Thölix, SLC:s representant i den nationella skarvgruppen, var mycket besviken över utgången efter förra veckans möte i Vasa. Mötet var ingen framgång alls, säger han.

SLC - Dsc 2111
Braxenförädling långvarig nisch för Brännskata Fiskare

Vid Brännskata fiskehamn i Vexala förädlas årligen 120-150 ton braxen för den inhemska marknaden. Uppköparna finns främst inom livsmedelsindustrin och storköksvärlden.

GDT-indexet föll obetydligt

GDT-indexet för mejeriprodukter förblev i stort sett oförändrat på veckans GDT i Nya Zeeland.

USA erbjuder britterna ett ”storartat” handelsavtal

Relationerna mellan Storbritannien och resten av EU har sällan varit så miserabla som nu. Ifall britterna bryter med EU, lockar president Donald Trump med ett ”fantastiskt och storartat” handelsavtal.

SLC - Faba
Avelsarbete svarar på trycket att minska mjölkens kolavtryck

Ett index för sparat foder läggs till i det gemensamma nordiska avelsmålet för att göra mjölkproduktionen effektivare och miljövänligare. Med kor som kräver mindre foder för mjölkproduktion minskar klimatpåverkan samtidigt som mjölkgårdarna sparar i foderkostnader.

SLC - Budget 1
Kraftigt underskott för miljö- och kompensationsersättningen

Förra veckan publicerade Finansministeriet samt Jord- och skogsbruksministeriet sina budgetförslag för 2020. För jord- och skogsbrukssektorn syns de mest dramatiska föreslagna förändringarna som kraftiga nedskärningar i miljö- och kompensationsersättningen (LFA). I det rätt så färska regeringsprogrammet sägs ändå att underskottet ska kompenseras men budgetförslagen håller sig inte till det här. SLC:s Mats Nylund förutsätter att underskottet kompenseras fullt ut redan 2020.

ÖSP kräver att finansministeriets budgetförslag ändras

I finansministeriets budgetförslag finns nedskärningar av miljö- och LFA-ersättningen. Det är helt oacceptabelt och ÖSP:s styrelse förutsätter att det inte blir några beskärningar. Det går helt tvärtemot regeringsprogrammet där medel utlovades för att få underskottet i finansiering av stöden korrigerade, säger ÖSP:s förbundsordförande Tomas Långgård.

SLC - Apis Mellifera Mellifera 06
Genbank ska bevara hotade biarter i Europa

Mångfalden av bin är större än man kunde tro. För att upprätthålla mångfalden grundas Europas första genbank för honungsbin.

SLC - Honung
Honungsskörden väntas bli genomsnittlig

Bina har svärmat livligt i sommar och honungsskörden förväntas blir rätt normal i år, trots de kalla perioderna i juli.

SLC - Lpx 156320
EU-kommissionen nobbar Österrikes glyfosatförbud

I slutet av juni röstade en majoritet i det österrikiska parlamentet igenom ett totalförbud mot ogräsmedlet glyfosat. EU-kommissionen reagerade raskt. Förbudet bryter klart mot gällande EU-rätt, lyder hälsningen från Bryssel.

SLC - Odling 1
Ostadigt väder har fördröjt tröskningen

De senaste dagarnas ostadiga väder har fördröjt tröskningen. Skörden av höstsäd är längst hunnen och skörden av vårsådd spannmål har bara inletts, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

SLC - Pooot2
Potatisodlarna i Sydösterbotten har drabbats av torka och frost

Sydösterbotten har lidit mycket av torka i sommar. Det har påverkat potatisodlingen ställvis mycket negativt. Dessutom var det vid senaste månadsskifte flera frostnätter, vilket ytterligare har bidragit till att skörden beräknas bli sämre än normalt.