SLC - Dsc 2093
Vasakrögaren Mats Sabel ny projektchef för ”Plattform för matriket Österbotten”

Den rutinerade Vasakrögaren Mats Sabel styr in på en ny bana. Han tillträder som ledare för matprojektet och livsmedelsstrategin ”Plattform för matriket Österbotten”som upprätthålls i Företagshuset Dynamos regi.

SLC - Lpx 154873
Svag äppelskörd väntas i Europa

Efter fjolårets rekordstora äppelskörd i EU är årets skördeförväntningar betydligt mer pessimistiska. Frost, hagel och torka på många håll har farit fram i äppelplantagerna, särskilt i de östra delarna av Europa.

Kina kan snart importera sojabönor från Ryssland

Handelskriget mellan USA och Kina håller på att trassla till situationen på marknaderna för jordbruksprodukter. Ett exempel är soja, som Kina mestadels har köpt från USA och Sydamerika. Nu vill Ryssland etablera sig som sojaexportör till Kina.

SLC - Kolumn Nyman B Webben
Kommentaren: Skördetid

Inte ens en spannmålsodlare lever av bröd allena, utan vi bör även få ett rättvist pris för våra produkter, påpekar Bengt Nyman, ordförande för SLC:s spannmålsutskott.

SLC - Globalt Webben
EU-skörden överlevde den extrema hettan i juli

Sydvästra och mellersta Europa upplevde en rejäl värmebölja under ett par juliveckor. Det extremt heta och torra vädret med temperaturer långt över fyrtiostrecket förefaller ändå att få mindre dramatiska följder än väntat för EU-skörden.

SLC - Osterbotten 4 C Webben
Tröskningen kom igång tidigt i Närpes

Tröskandet är i startgroparna i Sydösterbotten. Men redan i början av förra veckan skördade Johnny Granqvist den första spannmålen. Och resultatet var tillfredsställande.

SLC - Nyland 4 Webben
Torka och skadegörare präglade odlingssäsongen i Nyland

Spannmålsskörden i Nyland och Kymmenedalen ser ut att bli mindre än normalt. Den torra sommaren har satt sina spår såväl i de västra som i de östra delarna av landskapet.

SLC - Aboland 1 Webben
Tidigt tröskande i Åboland

I Skärmola på huvudön Ålön i Pargas kom Oskar Holmberg i gång med tröskandet torsdagen den första augusti. Det har blivit en tork per dag hittills, säger Holmberg fyra dagar senare.

SLC - Aland 1 Webben
Bra utsikter för Ålands spannmål men brand förstörde Sigges korn

Åland som helhet ser ut att få en bra spannmålsskörd, men för ”Sigge” Mattsson från Jomala Karrböle slutade det riktigt illa när han skulle torka årets första 25 ton korn. Då utbröt en brand som förstörde torken så att endast skalet finns kvar.

SLC - Oljevaxter 3 E Webben
Skadegörare och sval sommar hämmar oljeväxtodlingen

I 22 år har han odlat oljeväxter. Men efter den här säsongen kan det bli ett uppehåll med vårraps för Johan Knip från Kvevlax. Orsaken är att bekämpningen av skadedjur blir allt mera utmanande.

SLC - Eko Nu 1
Ekoodlare samlades i Lovisa

Projektet Eko Nu höll förra veckan en fältträff vid försöksrutorna i Lovisa. Efter genomgången av försöksresultaten förevisade BT-Agros Boris Lindgård olika harvpinnar- och spetsar samt mekanisk bekämpning av fleråriga rotogräs med hjälp av maskinen Kvick-Finn som företaget tillverkar. SLC Nylands utskott för ekologisk produktion möttes efter fältträffen.

SLC - Bovete 1 Webben
Ökad efterfrågan på ekologiskt och konventionellt bovete

Den inhemska efterfrågan på bovete har ökat. Grödan är en viktig råvara i den glutenfria livsmedelsproduktionen. Dessvärre har kallt och torrt sommarväder och frostnätter på sistone försämrat skördeutsikterna för Korsholmsjordbrukaren Jan-Erik Bäck och andra boveteodlare i Österbotten.