Skogsbruk Maskin & teknik Tema

Ökad lastkapacitet hos
KESLA-skogsvagnar för traktorer

KESLA-skogsvagnar för traktorer har testats och vagnarnas lastkapacitet har nu utökats i enlighet med testresultaten. Till alla KESLA-skogsvagnar fås från och med maj 2020 ett typgodkännande enligt EU:s ramavtal 167/2013.

Enbalkskonstruktionen hos KESLA- skogsvagnar gör vagnen lätt, rörlig och robust. Rambalken har numera dimensionerna 200x200 mm. Kesla fick resultat från tester av vagnarnas tålighet i fjol och nu har lastkapaciteterna utökats baserat på testresultaten.

– Exempelvis har seriens minsta vagn, KESLA 104, nu en lastkapacitet på 10 ton i stället för tidigare 9 ton, säger affärsverksamhetschef Janne Sinkkonen.

I samband med ändringen av lastkapaciteterna utökades även lastutrymmenas storlek en aning. Till exempel har ytan på lastutrymmet hos seriens minsta modeller – KESLA 104 och 114HD:n – vuxit från 2,0 till 2,4 kvadratmeter och lastutrymmet hos KESLA 124H/HD-modellerna från 2,6 till 2,7 kvadratmeter.

Däremot är lastutrymmet i den största 144-vagnen oförändrat; 3,2 kvadratmeter. 144-vagnens lastkapacitet har dock ökat från 12 till 14 ton.

De här förändringarna gäller nya, beställda produkter. Till alla skogsvagnar i KESLAs sortiment fås nu även bioenergiplåtar som ger ökade användningsmöjligheter.

Till alla KESLA-skogsvagnar fås från och med maj 2020 ett typgodkännande enligt EU:s ramavtal 167/2013. För typgodkännande måste vagnen vara försedd med fyrhjulsbromsar med två bromskretsar, kravenliga lyktor och däck av viss storlek.

Godkännandet gäller i EU-länderna och de grannländer till EU som följer förordningen. Den högsta tillåtna hastigheten för typgodkända vagnar på allmän väg är 30 km/h.