SLC - P042596 125539
Wojciechowski i blåsten efter uttalande om grisbönder

Det stormar kring EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski efter hans kritik mot den intensiva grisproduktionen i flera EU-länder. Enligt kommissionären är intensiv djurproduktion inte förenlig med ett uthålligt jordbruk.

Köttproduktionen ökade och producentpriserna steg en aning 2019

I fjol producerades cirka 400 miljoner kilo kött, dvs. knappt två procent mer än 2018. Både produktionen av nötkött och produktionen av svinkött ökade med en procent och produktionen av fjäderfäkött med tre procent jämfört med 2018. Producentpriserna på nötkött, svinkött och fjäderfäkött steg också en aning, uppger Naturresursinstitutet.

Skydda fjäderfä och andra tamfåglar mot fågelinfluensa

Fjäderfä och andra fåglar som hålls som husdjur måste skyddas mot kontakt med vilda fåglar under vårflyttningen, påminner Livsmedelsverket. Avsikten är att förhindra fågelinfluensainfektioner.

Minneslistan: Det mesta av stöden för år 2020 betalas under ansökningsåret

Aktuellt om stödansökningar från Livsmedelsverket.

Kompensationsbidrag och ekoförbindelser kan sökas, miljöförbindelser kan förlängas

I år kan jordbrukare ansöka om kompensationsbidrag samt nya förbindelser om ekologisk produktion och ekologisk husdjursproduktion. Det går också ansöka om att miljöförbindelser och miljöavtal förlängs med ett år, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

5G och fiber en nödvändighet också i skärgården och på landsbygden

Idag flyttas servicen till nätet och frågan är inte hur vi ska anpassa oss efter det, utan frågan är snarare hur vi ska utnyttja det här. Det här konstaterade riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) i sitt öppningstal på seminariet ”Mera 5G till landsbygden och skärgården - Vilka är möjligheterna och utmaningarna?”.

Ledarsticket: Tack!

På söndag tar min kollega Staffan Pehrman (tidigare Björkell) över budkavlen som chefredaktör för Landsbygdens Folk och som ansvarig utgivare. Det här är alltså sista gången jag skriver ledare som chefredaktör. Från och med måndag sköter jag specialuppgifter tills jag snart går i pension. Troligtvis kommer dock någon text av mig att synas i Landsbygdens Folk också framöver, skriver Micke Godtfredsen

SLC - Nk 3
Mikrolån, jordbruksmaskiner och olivträdsplantor lockar flyktingar till Nagorno-Karabach

Syriska flyktingar får mark, bostäder och andra förmåner om de startar nya liv och lantbruk i Nagorno-Karabach. De bosätter sig dock på ockuperad mark i ett krigsdrabbat ”land” som inte är internationellt erkänt.

SLC - Rec1 Img 0264
Mumsiga rätter i väntan på våren

SLC - Upphandling1
Svensk modell för offentlig upphandling inspirerar finländsk strategi

Finland utarbetar som bäst en gemensam strategi för offentlig upphandling som ska publiceras under hösten 2020. I utvecklingsarbetet riktar man bland annat blicken mot Sverige, där Upphandlingsmyndigheten sedan 2015 samordnat hållbarhetskriterier och främjat samverkan mellan inköpare och försäljare inom offentlig upphandling.

SLC - Mullplan 1
Mullhaltsbevarande odlingsplanering

I Finlands åkrar minskar mullhalterna årligen med mellan 0,2-0,4 procent (organogena jordar, respektive mineraljordar). I Sverige däremot har mullhalten under de senaste två decennierna ökat med 7,7 procent. Varför minskar mullhalterna i Finland, och hur kan denna nedgång bromsas?

SLC - Lpx 23026
Glyfosat är tryggt hävdar USA:s miljöbyrå

USA:s miljöbyrå EPA har förnyat sin säkerhetsprövning av glyfosat med positivt resultat. Enligt byrån utgår ingen cancerrisk eller annan fara för hälsan från glyfosat. Resultatet uppges bygga på tioåriga studier men möter också misstro.