Nordligt stöd för mjölkproduktion för 2019 fastställdes

Regeringen har fattat beslut om det slutliga stödbeloppet för mjölkproduktionen under tiden januari/december 2019.

Statsrådet fastställde stödet för biodling 2020

Det nationella stödet för biodling enligt antalet bisamhällen 2020 är 19 euro för ett övervintrat och ofördelat bisamhälle.

SLC - To Brfv Tomato Symptoms01
Farlig tomatsjukdom bröt ut i en fransk odling

Stora delar av Frankrikes tomatproduktion riskerar att slås ut av det farliga tomatviruset Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Viruset påträffades nyligen i en tomatodling i Bretagne. Plantorna har förstörts och odlingen är försatt i karantän.

Storevenemanget Proforest för skogsmaskiner arrangeras våren 2021 i Kalajoki

​Proforest – storevenemanget för skogsmaskiner – växer kraftigt och därför flyttas arrangemangen till Kalajoki i norra Österbotten.

Klimatvägkarta utarbetas för jordbruket

MTK och SLC har inlett utarbetandet av en klimatvägkarta för jordbruket i samarbete med Naturresursinstitutet Luke. Projektet är en del av det mål om klimatneutralitet 2035 som definierats i regeringsprogrammet. Avsikten är att klimatvägkartan offentliggörs i juni 2020.

SLC - Lpx156677
Tukes hittade brister i marknadsföring av växtskyddmedel på internet

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har i sin marknadsövervakning av kemikalier hittat flera brister i hur växtskyddsmedel marknadsförs på internet. Av de 44 webbsidor som granskades var det endast 2 som uppfyllde alla krav.

Ledaren: PEFC-certifieringens krav skärps troligtvis

PEFC-gruppcertifieringens kriterier revideras och utkastet är nu på sin första utlåtanderunda. De märkbaraste förändringarna som föreslås är sannolikt skyddszoner kring torvmarker och vattendrag samt bestånd av viltbuskage, sparträd och högstubbar.

SLC - Micke G
Mickes pensionsdagar är snart här

Micke Godtfredsen, Landsbygdens Folks chefredaktör och ansvariga utgivare, har avslutat sitt mångåriga värv vid tidningen. Efter en insats som skribent av SLC:s 75-årshistorik och några andra mindre uppdrag går han slutligen i pension senare under detta år.

SLC - Afoder1
A-Foder efterfrågar proteinrikt foder

A-Foders användning av foderspannmål väntas fortsätta öka under 2020-talet. Framför allt behovet av proteinrika ärter och bondbönor kommer att förstärkas. Dessutom är kontraktsodling hela tiden en växande nisch.

Juha Jaakkola ny vd för Kone-Ketonen

Från och med 2.3 har Juha Jaakkola (38) utnämnts till verkställande direktör för Kone-Ketonen Oy. Lauri Ketonen som grundat företaget och verkat som VD fortsätter i styrelsen.

SLC - Faunaphotonics 1A6B181C F355 4A0D 8537 71Fc028336Cf
Miljövänlig växtskyddsspruta reagerar på valfria skadeinsekter

Det danska uppstartföretaget FaunaPhotonics har utvecklat en ny teknologi som kan minska användningen av kemiska växtskyddsmedel mot insekter. Företaget har redan ingått ett samarbetsavtal med John Deere.

SLC - Luke1
Fleråriga vallar främjar bäst miljöskyddet inom jordbruket

Fleråriga miljövårdsvallar hör till de bästa åtgärderna inom systemet för miljöersättning för jordbruket, eftersom de främjar flera av miljömålen i landsbygdsprogrammet. Däremot är arealerna för små i fråga om många valfria åtgärder för att dra några slutsatser utifrån.