Jordbruk Globalt Marknad

Australien tappar
export av nötkött

Australiens export av nötkött har fallit till den lägsta nivån sedan tio år. En delorsak är de långa perioderna av torka. En starkt reducerad export till USA och den långvariga och djupa handelskonflikten med Kina spelar också en väsentlig roll.

Enligt ett pressmeddelande från branschorganisationen Meat and Livestock Australia (MLA) minskade landets export av nötkött med mer än en fjärdedel under årets första kvartal.

Under årets första tre månader exporterade de australiensiska producenterna endast 200.000 ton nötkött. Det motsvarar en minskning med 66.200 ton. Förlusten beror främst på en kännbart reducerad export till USA och särskilt importören JBS.

Försäljningen av australiensiskt nötkött har rasat till den lägsta nivån någonsin i USA. Som orsak anges en hög prisnivå som inte är konkurrenskraftig. Priserna på såväl avels- som slaktboskap steg i Australien till en rekordnivå redan förra året.

Köttleveranserna till Kina minskade under det första kvartalet med 20.000 ton eller 36 procent. Allt som allt exporterade Australien under perioden 35.770 ton nötkött till den kinesiska marknaden.

Den svaga exporten till Kina beror delvis på handelspolitiska orsaker. På grund av svåra politiska spänningar mellan Australien och Kina har de kinesiska myndigheterna spärrat importen från ett flertal köttkoncerner i Australien.

Japan är numera Australiens viktigaste exportmarknad för nötkött. De japanska importörerna köpte sammanlagt 50.500 ton nötkött under årets första kvartal, vilket emellertid är en fjärdedel mindre än motsvarande period 2020.

Exporten till Sydkorea förblev i stort sett stabil under årets första tre månader. Exporten till Indonesien fortsatte emellertid att minska och stannade i år omkring 19 procent under motsvarande fjolårsnivå.

Australiens export av nötkött till EU minskade under det första kvartalet 2021 med 27 procent, till 2.090 ton. Samma trend gäller också för exporten av levande boskap som halverades till 135.000 djur, jämfört med det första kvartalet 2020.