SLC - Xylo Gas 1 A Webben
Visst kan flis brinna rent

XyloGas och Q Power har tillsammans utvecklat ett gengasverk, som är i testbruk på Qvidja gård i Pargas. Genom att förgasa fliset till gengas och sedan utnyttja gengasen till exempel för att producera värme fås en mycket ren förbränning.

SLC - Menfore
Menföre

SLC - Inhemskt
Kampanj om matens ursprung ökade uppskattningen av inhemsk mat

Vad är den viktigaste frågan när vi talar om mat? Kampanjen om uppskattning av mat som genomfördes 2018-2019 utmanade konsumenterna att fundera på matens ursprung. Kampanjens budskap nådde målgruppen bättre än väntat. Efter kampanjen ansåg konsumenterna att råvarornas ursprung var viktigare än 2017.

SLC - Vproj1
Åmiljöerna i Toby och Laihela i fokus i Kliva-projektet

Det gränsöverskridande Kliva-projektet strävar efter att öka kunskaperna och medvetenheten om klimatförändringarnas effekter på regionala vattenbalanser i Österbotten och Västerbotten. Målet är att jord- och skogsbruket ska kunna anpassa sig på hållbart sätt.

SLC - Inga 1
Vårmötesrundan körde igång i Ingå

Denna vecka har SLC Nylands lokalavdelningar inlett vårmötesrundan. Först ut var Ingå lokalavdelning som sammanträdde på förvaltarvillan på Västankvarn gård. På agendan fanns förutom renodlade möteshandlingar också aktuella frågor inom lantbruket – både alldeles lokalt och hela vägen till Bryssel.

SLC - Lokaaalmote6
Karleby lokalavdelning först ut med årsmöte

Den här veckan körde ÖSP:s lokalavdelningar igång med sina årsmöten. Först ute var Karleby lokalavdelning som gästades av förbundsordförande Tomas Långgård.

SLC - P042743 83746
Kommissionen lägger fram EU-lag för koldioxidneutralitet

EU-kommissionen lade på onsdagen fram ett förslag till en framtida klimatlagstiftning. EU ställer upp målet att bli den första klimatneutrala världsdelen senast 2050. Det innebär att kolsänkorna ska motsvara klimatutsläppen.

SLC - 1518513972 Tine By Bo Mathisen 2
Förändrade matvanor drabbar norsk mejerijätte

Norges mejerisektor rustar sig för sämre tider. Konsumtionen av mjölk minskar brant, medan importen av mejeriprodukter ökar i takt med nya handelsavtal med EU. Mejerikoncernen Tine har redan varslat om nedläggning av tre mejerier.

Trädgårdsföretaget Helle växer i Baltikum

Trädgårdsföretaget Helle utvidgar verksamheten i Baltikum genom att förvärva 80 procent av estniska Horticom OÛ.

Kina rapporterar om genombrott för ASF-vaccin

Ett forskarteam vid kinesiska Harbin Veterinary Research Instute uppger att de har utvecklat ett verksamt vaccin mot afrikansk svinpest.

Fiskeprojekt ska kartlägga åländska torskförekomsten

Trots EU:s förbud mot torskfiske i östra Östersjön har Ålands landskapsregering nu tecknat avtal med naturresursinstitutet Luke för vetenskapligt torskfiske i vattnen runt Åland.

Högre bidrag till jaktlag som fäller vildsvin

Suomen Sikayrittäjät ry höjer bidraget till jaktlag som fäller vildsvin från 90 till 100 euro. Det förhöjda bidraget gäller från och med 1.3.