Jordbruk EU

Hållbarhetskapitel ska
skydda EU:s handelsavtal

EU-kommissionen strävar till att ge hållbar livsmedelsproduktion en stark ställning i handelsavtalen med tredjeländer. Särskilda hållbarhetskapitel i handelsavtalen ska trygga förutsättningarna för en hållbar handel mellan parterna.

Handelsavtalens nytta för jordbruksnäringen har bekräftats vetenskapligt, argumenterade agrarkommissionär Janusz Wojciechowski på måndagen inför jordbruksministrarna. Nuvarande och planerade handelsavtal kan höja EU:s jordbruksexport med en tredjedel.

Trots de många fördelarna måste EU noga följa upp avtalen med avseende på handeln med känsliga produkter som måste skyddas med importkvoter. De höga EU-kraven och produktsäkerheten inom ramen för EU:s gröna giv får inte undermineras av billigimport.

Med hjälp av hållbarhetskapitel kan ett partnerland reglera sina nationella skyddsnivåer för exempelvis miljö, livsmedelssäkerhet eller djurvälfärd. Varje enskilt land får bestämma sina regler enligt förutsättningar och tradition.

Omvänt åtar sig parterna att inte använda de nationella reglerna i protektionistiskt syfte. Låga skyddsnivåer får inte användas som konkurrensmedel för de egna exportörerna. Exporterande företag måste följa partnerlandets regler vid export.

Wojciechowski betecknade mercosuravtalet som en balanserad överenskommelse. Avtalet ska ännu uppdateras och föreläggas medlemsländerna, tillade han i sin översikt om EU:s jordbrukshandel.

Wojciechowski är övertygad om att nuvarande och framtida handelsavtal spelar en avgörande roll för det ekonomiska välståndet inom EU:s jordbrukssektor. Mercosuravtalet är välbalanserat och fördelaktigt, försäkrade kommissionären.

Enligt Wojciechowski ger avtalet nya chanser till export, samtidigt som det skyddar känsliga ekonomiska sektorer. Kommissionen förhandlar ännu med sydamerikanerna om ytterligare åtgärder för att skydda regnskogarna.

Kommissionen försöker ännu rädda avtalet, som betecknas som fördelaktigt för EU. För närvarande granskas avtalstexten, varefter den nya versionen kommer att presenteras för medlemsländerna och EU-parlamentet.

Också avtalet med Mexiko erbjuder EU-jordbruket åtskilliga affärsmöjligheter. Det kommer snart att sändas till medlemsländerna för omröstning. I förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Chile siktar man på enighet under detta år.

De löpande förhandlingarna med Australien och Nya Zeeland avancerar också. EU-kommissionen arbetar just nu med att trygga möjligast många geografiska beteckningar i avtalet innan förhandlingarna om den egentliga marknadsöppningen startar.