I medlet av februari inför Ryssland en exporttull på 25 euro per ton för vete. Enligt planerna fördubblas skatten ytterligare från den första mars. Tullen beräknas kosta producenterna 1,4 miljarder euro i form av förlorad omsättning.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

För ett år sedan ersatte WestFarm soja med inhemska proteiner i smågrisproduktionen. Samtidigt som koldioxidavtrycket minskades rejält förbättrades också resultaten. I går fick företaget pris av Atria som på sikt vill göra smågrisproduktionen helt sojafri.

Frihandeln är det bästa sättet att skydda den jordbruksbaserade livsmedelssektorn. Tullsänkningar i lämpliga portioner gynnar under strecket både export och import, fastställer EU:s gemensamma forskningscentrum JRC i en färsk rapport.

En ny forskningsbaserad onlinekurs i regenerativ odling lanseras 9 februari inom ramen för Carbon Action-plattformen. Kursen ger samtidigt jordbrukarna en möjlighet att förbereda sig på kommande förändringar i EU:s stödpolitik, där miljöåtgärder i framtiden får en allt större roll.
Den tyska tullen har påträffat betydande mängder ASF-smittat griskött i en rumänsk transportbil. Sammanlagt beslagtog tullen 500 kg köttprodukter som transporterades i fordonet.

En svenskspråkig odlingsdag för sockerbetor ordnas virtuellt måndagen 8 februari kl 9-11. Under tillfället diskuteras bland annat sockermarknaden, odlingssäsongen 2021, intressebevakning och odlingsteknik.

Det behövs kunniga påverkare som förstår jord- och skogsbrukets och landsbygdens viktiga frågor i det kommunala beslutsfattandet. Därför uppmanar SLC sina medlemmar att överväga kandidatur i kommunalvalet.

EU-kommissionen vill förbättra de inflammerade handelsrelationerna mellan USA och EU. De svåra handelskonflikterna måste lösas med det snaraste, men den nya USA-administrationen förefaller inte att ha någon brådska.

I år startas fyra nya landsomfattande utvecklingsprojekt som har målet att trygga bergskogarnas biologiska mångfald, förbättra högstubbarnas inverkan på mångfalden, öka kunskapen om pollinerare i skog samt vårda naturen i lundskogar. Projekten ingår i METSO-programmet som är ett verktyg för privata skogsägare att skydda sina skogar och utföra naturvårdsarbeten.

De senaste månaderna har en ovanligt häftig våg av fågelinfluensa dragit fram över Europa. Epidemin är inte farlig för människor, men de ekonomiska konsekvenserna är svåra. Tyska experter betraktar numera zoonoser som ett internationellt fenomen.
Regeringen föreslår ändringar som syftar till att öka flexibiliteten i lagen om enskilda vägar. I fortsättningen ska det vara lättare att delta i väglagens stämmor även på distans.

Miljöministeriets livsmiljöprogram Helmi inleddes våren 2020. Det fleråriga programmet som restaurerar försvagade naturmiljöer omfattar bland annat vårdbiotoper, det vill säga ängar, hagmarker och skogsbeten som den traditionella boskapsskötseln har format under en lång tid samt fågelvatten. Nu söker NTM-centralen i Egentliga Finland aktörer för att genomföra restaureringsåtgärder för objekten i Egentliga Finland och Satakunta.