SLC - Euro1
Euro-Bull bygger ut för ytterligare 800 tjurar

I tre år har Ab Euro-Bull Oy haft slutuppfödning med en besättning på 800 tjurar. Nu inleds byggandet av en ny lika stor anläggning. Det innebär att när produktionen är i full gång om drygt ett år uppgår besättningen till 1.600 djur.

SLC - Ungaiskogen 1 Webben
Unga krafter lär sig vårda skogen

4H har i år skogen som tema och 4H-distriktet på Åland har därför tillsammans med Ålands Skogsvårdsförening dragit igång en skogskurs för ungdomar mellan 13 och 29 år. Läs mer i veckans Skogstema i LF. Som bilaga till veckans bläddertidning LF hittar du också Metsä Groups Skogsextra.

Till skogs 4H

Skogen har alltid varit en av hörnstenarna i 4H-verksamheten och fastän tävlingar i skogsfärdighet minskat till ett minimum har tiden i skogen fyllts med skogsdagar där deltagarna planterar träd eller vildmarksläger med viltvård och skytte på programmet.

Hälften av de unga anser att skogen är viktig i kampen mot klimatförändringen

Skogsindustrins ekologiska produkter och ett hållbart skogsbruk dämpar klimatförändringen.

SLC - Skogsskador Webben
Klimatförändringen kommer att öka skogsskadorna

På skogsbrukets vinterdagar i Mässcentrum i Helsingfors diskuterades bland annat skogsskadeläget och skogens skadeinsekter. Granbarkborrepopulationerna ökar lokalt i Finland och har gynnats av de två senaste somrarnas torra och varma somrar.

SLC vill stärka privata skogsägares ställning

SLC:s styrelse vill stärka privata skogsägares ställning gentemot bolag, stiftelser och fonder.

SLC - Pefc 1 Webben
PEFC-kriterierna uppdateras: Bredare skyddszoner kring vatten?

Det blir möjligtvis diskussion om bredare skyddszoner kring våra vatten samt om mer sparträd och högstubbar i de kommande PEFC-kriterierna. Utvecklingschefen vid Södra Skogsreviret Robert Andersson tror att några av förslagen om uppdateringar av kriterierna kan väcka diskussion bland skogsägarna.

SLC - Aboland 1 A Webben
Här har avverkningen gått bra

Rekordnederbörd och plusgrader förhindrade inte gallringen i Fredrik Bergholms skog i Västanfjärd.

En vinter man inte glömmer

Jämndåliga förhållanden längs sydkusten. Mjuka vägar ett problem då virket ska föras bort. Den här vintern kommer nog att minnas av många, säger Magnus Wiksten, revirforstmästare vid skogvårdsföreningen Södra Skogsreviret som verkar längs hela sydkusten från Kimitoön i väster till Pyttis i öster.

SLC - Vpris Regionala Indelningar 2020
Långsam virkeshandel i privatskogarna i januari

Virkeshandeln gick väldigt långsamt i januari. Skogsindustrin köpte från de privata skogarna 2,5 miljoner kubikmeter råvirke, vilket är hälften mindre än året innan, meddelar Naturresursinstitutet.

SLC - Osterbottendriv 1 B Webben
Milda vintern har ställt till det för skogsmaskinentreprenörerna

Den milda vintern har orsakat stora problem för virkesindustrin. På grund av att tjäle och snö har saknats har många vinterstämplingar blivit ogjorda. Det har fått konsekvenser för alla – inte minst skogsmaskinförarna.

SLC - Qvarnstrom 1 A Webben
Milda vintern hjälper trots allt Åland att städa skogar efter Alfrida

Den snöfattiga vintern har förvånande nog gynnat arbetet med att röja upp i de åländska skogarna efter fjolårsstormen Alfridas stora förödelse.