Ledaren: Nya vägtrafiklagen beaktar inte det moderna jordbruket

Den 1 juni trädde den nya vägtrafiklagen i kraft. Den tidigare vägtrafiklagen var från 1981 och det säger sig självt att det hänt en del sedan dess. Bland producenterna är ändå besvikelsen stor när det verkar vara så att jordbrukets fordon glömts bort i beredningen av lagen. Eller i varje fall inte beaktats. På fältet upplever man att lagen begränsar jordbrukets produktivitet samt förhindrar traktorerna och arbetsmaskinerna att hänga med i resten av samhällsutvecklingen.

Solidaritetens tid tycks vara förbi

I dessa coronatider, med den ökande uppskattning för inhemska livsmedel som lär finnas bland finländarna, kunde man kanske tro att det skulle finnas utrymme för lite solidaritet mellan aktörerna i livsmedelskedjan. Men det är nog att låta invagga sig i falska förhoppningar. Solidaritetens tid tycks vara förbi sedan länge.

SLC - Midsommar
Midsommar

SLC - Nylandplan Img 2293
Tågdepå och skyddsområdesbeteckningar gick igenom i landskapsplanen

Beteckningen om placeringen av den västra tågdepån i Nylandskapsplanen hålls kvar, meddelar Nylands förbund. Även för skyddsområdesbeteckningarnas del förblev planlösningen oförändrad. Landskapsfullmäktige fortsätter behandlingen i augusti.

SLC - Livsmedelsmarknad
Livsmedelsmarknaden fungerar trots coronakrisen

Enligt Naturresursinstitutet Lukes färska konjunkturrapport för jordbruks- och livsmedelsekonomin fungerar livsmedelsmarknaden i Finland fortfarande väl trots coronapandemin. Under det här året förväntas inga stora förändringar i de nuvarande konsumentpriserna på livsmedel, med undantag för en eventuell liten prisuppgång inom sektorn för frukt, bär och grönsaker mot årets sista månader.

SLC - Langstedt
Långstedt belönades för vattenskydd

Föreningen Västra Nylands vatten och miljö har utnämnt ekobonden Nina Långstedt i Ingå till Årets Vattenskyddare 2020.

Potatisforskningsinstitutet flyttar till Säkylä

Potatisforskningsinstitutet PETLA flyttar sina lokaliteter till Apetits försöksgård Räpi i Kjulo under våren 2021.

SLC - Trafik
Nya vägtrafiklagen begränsar jordbrukets effektivitet

Från och med den 1 juni trädde den nya vägtrafiklagen i kraft. Lagpaketet som beretts är historiskt stort och omfattar till exempel också sjötrafiken. Landsbygdens Folk sammanfattar lagens inverkan på jordbrukets fordon.

SLC - Purmovind4
ABO Wind planerar femtio vindturbiner i Purmo

I höstas inledde en arbetsgrupp för vindkraft i Purmo förhandlingar med olika intressenter. Bolaget som arbetsgruppen nu för fram som bästa alternativ för markägarna är det tyska vindkraftsbolaget ABO Wind som planerar en park på femtio vindturbiner.

SLC - 100101296 10157485070896317 5308732942548205568 O
EU och London gör nytt försök med brexit

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om brexit har hittills löpt olovligt trögt. Under måndagens videokonferens var parterna överens om att samtalen framöver måste intensifieras för att nå ett resultat.

SLC - P044141 93490
EU ska stoppa missbruk av arbetskraft i slakterier

Coronakrisen har avslöjat ett systematiskt missbruk av utländsk arbetskraft inom den europeiska slakteriindustrin. EU:s socialkommissionär Nicolas Schmit är upprörd över de grova överträdelserna och vill rätta till missförhållandet.

Tre nya lantbrukare i Valios förvaltningsråd

Valio Oy höll bolagsstämma i Helsingfors den 11 juni och valde in tre nya lantbrukare i förvaltningsrådet.