SLC - Ab97C111679427Ee Org
Apetit utvecklar rybsbaserade innovationer

Avena Nordic Grain som hör till Avena-koncernen, har fått grönt ljus av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) för sin produktinnovation baserad på rybs. Produkten som heter BlackGrain from Yellow fields är ett pulveraktigt växtprotein- och fiberpreparat tillverkat av rybs- och rapsfrön.

SLC - Portomtork 2 A Webben
Ny spannmålstork tornar upp sig i Pörtom

En 24 meters spannmålstork är en högaktuell investering för Pörtomproducenterna Mats Granbäck och Peter Häggkvist. Målsättningen är att nybygget ska kunna tas i bruk i samband med den annalkande tröskningsperioden.

Höstsådda grödor blir allt intressantare

Förra hösten såddes 24.500 hektar höstvete och 19.800 hektar råg som tröskas nu i höst. Höstgrödorna har sin plats i växtodlingen. Tack vare att de höstsådda grödorna bidrar till ett växttäcke under vintern har de därtill en miljömässig konkurrensfördel jämfört med vårsådda grödor, en konkurrensfördel som dessutom är mångfacetterad. Med allt bättre och för 2020-talets väder- och klimatförhållanden allt lämpligare sorter kommer skördepotentialen för höstsäden bara att öka.

Också det finländska jordbruket behöver budgetmedel

Vi behöver bland annat en tillräcklig nationell motfinansiering för att kunna garantera samma stödnivå som under 2020. Det bör också ske en ytterligare kapitalisering av gårdsbrukets utvecklingsfond Makera. Vi behöver anslag för att stöda produktionen av biogas, en viktig strävan som dessutom nämns i regeringsprogrammet.

SLC - Mask
Mask

SLC - Dsc02211
Kajorna förstör hans ensilage

Flockar med hundratals kajor vållar stora problem både för mjölkbonden Per-Ole Mattsson i Sund Hulta och flera andra åländska jordbrukare.

SLC - Trosk1
Höstvetet är tröskat på Mattas

Tröskandet är i full gång på olika håll i Västnyland. Augustivädret i de här trakterna har hittills varit precis vad jordbrukarna önskar sig och det vackra vädret ser ut att fortsätta.

SLC - Lpx 79401
Äppelskörden i EU förblir i stort sett stabil

Äppelskörden i EU-länderna uppskattas detta år till 10,71 miljoner ton. Det är en minskning med 100.000 ton eller en procent sedan fjolårssäsongen och fyra procent mindre än medeltalet för de senaste tre åren.

Holländska mjölksektorn står inför strukturomvandling

Mjölksektorn i Nederländerna står inför en oväntat snabb strukturomvandling. Under de närmaste tio åren läggs en tredjedel av landets mjölkgårdar ned. Det förutsäger mejerikoncernen FrieslandCampina i en prognos.

SLC - Vanhanen
Vanhanen: Vi har inte råd att stänga ner samhället igen

Finansminister Matti Vanhanen (C) säger att vi inte har råd att stänga ner samhället igen. Dessutom är han orolig för att Finlands exportberoende ekonomi kommer att återhämta sig långsamt.

SLC - Vaarg7
Norrback: Lång väg kvar innan vargproblematiken är löst

Förra veckan hörde fårproducenten Anders Norrback vargen yla i Övermark. Någon attack – likt den som han råkade ut för 2016 – blev det lyckligtvis inte. I riksdagen fortsätter han lyfta upp vargproblematiken men politiskt är det lång väg kvar till någon form av lösning.

SLC - Lpx 173407
Fransk dispens för Gaucho retar tyska sockerbetsodlare

Det franska jordbruksministeriet förordar nöddispens för neonikotinoider som betningsmedel inom sockerbetsodlingen. Detta har förorsakat starka reaktioner bland tyska betodlare som inte själva får använda preparaten.