De sega trepartsförhandlingarna om CAP-reformen resulterade i en överenskommelse under midsommarhelgen. EU:s jordbruksministrar ska formellt anta förslaget på måndagen. EU-parlamentet röstar om förslaget i plenum i november.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle



Lantbruksmuseet i Finbygränd i Raseborg uppmärksammar i år att det gått 100 år sedan den första plastfabriken Sarvis startade sin verksamhet 1921 i Tammerfors. Detta genom en liten temautsställning ”Plast till vardags”.
Finland polariseras allt mer. Den förut rätt enhetliga bakgrunden, kulturen och värdegrunden har sakta vittrat sönder, konstaterar Anders Portin.

Vilka faktorer är det som får människor att stanna kvar på landsbygden i en tid av omfattande urbanisering? Det ettåriga österbottniska forsknings- och utvecklingsprojektet ”Strategi-stannare för hållbar utveckling på landsbygden” söker svar på dessa frågor.

Örebroforskare tillsatte UV-ljus i växthuset för att påverka smaken på dill – och det gav resultat. Men vad var det i plantan som gjorde smaken bättre?

Intresset för växtproteiner som till exempel bönor har ökat. Därför genomför nu Närpes Grönsaker försök med att odla bönor i växthus. Den som åtagit sig uppgiften att odla de gröna läckerheterna är odlaren Christer Lillandt i Pjelax.

Den ÖSP-arbetsgrupp som sköter markfrågorna gällande kraftledningsanslutningen från JWP Juthskog Wind Park Ab i Malax till Fingrids transformatorstation i Toby, Korsholm, ondgör sig över hur knapphändigt kraftbolaget informerat berörda markägare om vad som gäller.

En fjärdedel av EU:s jordbruksbudget, mer än hundra miljarder euro, användes för klimatstöd till jordbruket mellan åren 2014 och 2020. Lika gärna hade EU kunnat elda för kråkorna. Stöden hade praktiskt taget ingen som helst effekt på klimatet, anser EU:s revisionsrätt.
En väldigt stor del av den finländska landsbygden är avfolkningsbygd och därför har det att nativitetstrenden vänt avsevärd betydelse för livet och utvecklingen i landsbygdskommunerna, noterar Staffan Pehrman och efterlyser familjevänliga beslut i kommunerna som gynnar befolkningsutvecklingen.
Den kommersiella biogasproduktionen har hittills legat hos mindre aktörer, men det kan i allra högsta grad vara av betydelse att ha en etablerad aktör som St1 med på tåget, konstaterar Staffan Pehrman.
