Opinion

Ledarsticket:
Vargproblemen måste
tas på allvar och det nu!

Alla som håller lantbrukets husdjur är medvetna om riskerna med en allt starkare vargstam. Fårfarmarna är speciellt utsatta eftersom fåren är mindre djur och högintressanta som byte för vargarna. Otaliga får har blivit rivna under åren då vargstammen vuxit sig starkare i trakter där man idkar djurhållning. Så också på SLC:s verksamhetsområde och det här närmast i Österbotten, men inte enbart.

På tisdagen befann sig Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz och riksdagsledamot Joakim Strand på Björkö i Kvarkens skärgård för att bekanta sig med fårnäringen och vargproblematiken där. Fårproducenterna Ulf Rönnblad och Jonas Nord betar med sina över 600 får hundratals hektar rätt så unika naturbeten och biotoper där. Medverkade i besöket gjorde också medierepresentanter, SLC:s lantbrukspolitiskt sakkunniga Christoffer Ingo, två landsbygdssekreterare och en representant från Intresseföreningen för en levande skärgård.

Ganska fort efter att man tagit iland vid ett naturbete upptäckte gruppen ett får som var rivet i buken och som man då avlivade. Lite senare upptäckte man ytterligare ett rivet får. De två fårproducenterna som deltog i exkursionen har varit med om motsvarande tidigare och för ungefär två år sedan dödades hela 150 stycken av deras får i en vargattack på samma holmar. För de närvarande politikerna och tjänstemännen var upplevelsen sannolikt en ny erfarenhet.

Rivna får börjar tyvärr bli någonting av ett återkommande fenomen för fårfarmarna. I synnerhet på vissa områden och just Kvarkens skärgård är definitivt ett sådant område. Nu råkade det ske precis innan en delegation med politiker, tjänstemän och medierepresentanter kom dit, men det sker ofta, alltför ofta. Ett fårs liv är lika mycket värt som en vargs och rivna husdjur som ligger och förblöder är en form av djurplågeri som vi alla klarar oss utan.

Vi behöver nu en ansvarsfull varg- och rovdjurspolitik som tar avstamp i att begränsa stammarna i regioner där det bedrivs lantbrukets djurhållning. De drabbade fårproducenterna vill ha ett system likt det som tillämpas på renskötselområdena i norr. På renskötselområdena är det lättare att snabbt få tillstånd för skyddsjakt uttryckligen på problemindivider. I början av september återvänder riksdagsledamöterna till Arkadiabacken, här finns i allra högsta grad någonting för dem att börja jobba med.