Tema

Nya hot mot åländska
spannmålsfrakter

På basen av de anmälda odlingsarealerna såg det i våras ut som om den åländska spannmålsskördens volym i år skulle öka med 25 procent.

– Men så blir det inte på grund av torkan, säger Nina Nyman-Johansson som är vd för Ab Lantbruk, som köper upp i stort sett all konventionell åländsk spannmål som inte säljs direkt mellan gårdar.

Ålands hushållningssällskaps växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh håller med om att spannmålsskörden inte blir bra.

– Det ser varierande ut på fälten, men absolut ingen katastrof, tycker han.

Nina Nyman-Johansson påpekar att de internationella spannmålspriserna fortfarande är på en betydligt högre nivå än tidigare trots att spotpriserna sjönk direkt efter avtalet, som trots det ryska anfallskriget öppnar för transport av spannmål från ukrainska hamnar vid Svarta havet.

Men när det gäller frakten av årets spannmål från Åland till finländska fastlandet har det dykt upp nya problem. Det fartyg som tidigare skötte våra transporter har sålts och nu pågår jakten efter annat lämpligt tonnage.

En annan sak som hotar att höja priset för de åländska spannmålsfrakterna är ett nytt förslag om lotsplikt även för mindre fartyg.

– Det finns alarmerande signaler om att lotskravet också kommer att gälla mindre skutor, vilket i så fall betyder högre fraktkostnader för oss. Byråkratin är inte alltid genomtänkt, så nu försöker vi via Ålands riksdagsman Mats Löfström påverka så att det här förslaget inte ska gå igenom, säger Nina Nyman-Johansson.