SLC - 8817753879 65048F3Fd3 O
Cypriotisk ost blockerar EU:s handelsavtal med Kanada

EU:s frihandelsavtal med Kanada (Ceta) trädde provisoriskt i kraft redan 2017 i väntan på ratificering av parlamenten i alla medlemsländer. Motståndet mot avtalet har emellertid ökat. Denna gång stockar processen på en cypriotisk ost.

Åländsk skördefest trots coronakrisen

Den världsomspännande coronapandemin har i år stoppat många stora publikarrangemang också i Finland, men Skördefesten på Åland ordnas i stort sett som planerat den 18-20 september.

Nytt handelsavtal gynnar agrarexporten till Vietnam

EU:s nya handelsavtal med Vietnam trädde i kraft i början av augusti. På sikt ska tullarna avskaffas för 99 procent av alla varor inom den ömsesidiga handeln. Det gäller också jordbruksprodukter.

Bergqvist ger över Sydkustens ordförandeklubba

Sydkustens landskapsförbunds ordförande, riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP), ställer inte upp för omval på förbundsmötet i september.

SLC - Tonnies Tillmans Convenience Juli 2020 2 Scaled
Osannolikt att covid-19 skulle smitta via livsmedel

De senaste månaderna har rapporterna om coronasmitta i slakterier duggat tätt ute i världen. Konsumenterna frågar sig i vilken mån covid-19 riskerar att smitta via livsmedel. Oberoende experter dementerar faran.

Coronavirus bröt ut i stort slakteri i Danmark

Ett utbrott av coronavirus hos personalen tvingat den danska slakterikoncernen Danish Crown att dra ned produktionen i sitt slakteri i Ringsted på Sjælland. På måndagen hade 79 av slakteriets 850 anställda testats positivt på coronasmitta.

Listeria i pulled havre

Ett antal pulled havre-produkter från företaget Gold & Green har visat sig vara kontaminerade med listeriabakterier, meddelar företaget i ett pressmeddelande. Gold & Green drar därför tillbaka alla sina pulled havre-produkter som tillverkats i juli.

SLC - Carbon
Ännu hinner du påverka Carbon Actions innehåll

Fortfarande kan du som odlare påverka innehållet, teman för tillställningar och material som produceras av projektet Carbon Action Svenskfinland genom att besvara enkäten på webben senast 10.8.

Priserna på kadaveruppsamling höjdes 1.8.2020

Honkajoki Ab har höjt priserna på kadaveruppsamling av nötkreatur, får, getter, svin och fjäderfä, meddelar Livsmedelsverket. Prisökningar beror på kostnadsökningar. Statsunderstödet förblir oförändrat.

Högsommaren – ett uppsving för den som säljer direkt men ett gissel för den som levererar till handeln?

​När den finländska semestermånaden nummer ett, juli, börjar gå mot sitt slut är det skäl att konstatera vilka otroligt goda råvaror det än en gång funnits på matbordet i sommar. Inte minst är det skäl att ta sig en funderare på vad som finns bakom de här råvarorna, varifrån och hur de kommit till just ens eget matbord och vad det innebär?

Klimatvägkartan är här!

​I mitten av juli lanserades SLC:s och MTK:s klimatvägkarta. Vägkartan är en gedigen forskningsprodukt av forskaren Heikki Lehtonen vid Naturresursinstitutet Luke. I klimatvägkartan nämns bland annat en ökning av biogasproduktionen, solenergin och andra lösningar som ska hjälpa oss bönder att tackla klimatförändringen. Vägkartan har ett nollscenario, där utsläppen inte minskas och så presenterar den två olika scenarier för hur jordbrukarna kan minska klimatutsläppen.

Användningen av fasta träbränslen stabil i Österbotten

I fjol användes drygt 1,1 miljoner kubikmeter fasta träbränslen i Österbottens värme- och kraftverk. Samtidigt användes 651.000 kubikmeter biprodukter från skogsindustrin, vilket är en ökning med över 65.000 kubikmeter jämfört med året innan, uppger Finlands skogscentral.