Statistik från produktionsuppföljningen visar att medelproduktionen av mjölk har ökat stadigt i Österbotten. En orsak till det är att det i landskapet finns många duktiga producenter, varav flera premierades förra veckan.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Den globala franska energijätten Neoen med verksamhet i 15 länder och fyra världsdelar sonderar nu möjligheterna att arrendera mark på Åland för att bygga en park med solpaneler för produktion av förnyelsebar elektricitet.

Med hjälp av två mjölkgårdar gör Ålands Hushållningssällskap under sommaren en utvärdering av vilka effekter man får genom att bevattna vallar.

Årets Traktor 2022 har startat. Det blir totalt 14 traktorer i final i år.
Den franska regeringen måste sänka landets CO2-utsläpp och planerar uppenbarligen en kännbar reducering av boskapsbestånden.

Den europeiska mjölkmarknaden rasade hösten 2014, då Ryssland stängde importen av mejeriprodukter från EU. Kommissionen reagerade med stödpengar utan kontroller av producenternas faktiska stödbehov, kritiserar EU-revisorerna i en rapport.

Revideringsprocessen för PEFC-certifieringens kriterier ser äntligen ut att närma sig mål. Henrik Holmberg, utvecklingschef vid Södra Skogsreviret, redogör för de största praktiska förändringarna för skogsägaren.

Enligt Naturresursinstitutets uppföljning är det i största delen av landet glest med sorkar efter vintern. I de västra delarna av landet fanns det måttligt med sorkar våren 2021, vilket indikerar stora sorkpopulationer i höst. I östra och södra Finland förväntas populationerna öka något under sommaren. I norra Finland finns sparsamt med sorkar.

Intresset för skogsutbildningar har minskat de senaste åren. Därför har också konkurrensen om de som går dessa utbildningar hårdnat. När blivande kompetens hittas gäller det att slå till – som för Skogsvårdsföreningen Österbotten som nyligen knöt till sig Erik Sandvik.

Många skogsägare funderar nu på samma sak: hur driva virket i en torvmarksskog så att det är ekonomiskt lönsamt och på alla sätt hållbart? Svar på denna fråga ger klimatåtgärdsprogrammet ”Fånga kolet” som startats av jord- och skogsbruksministeriet.

Två tredjedelar av sitt liv har Anders Nordqvist, 45, i Saltvik Haga haft skogen som arbetsplats. Under många år har han också suttit i styrelsen för Ålands Skogsvårdsförening som nyligen hotade med virkesbojkott om inte åländska virkesuppköpare höjer sina priser.

LF ställde tre frågor kring virkesmarknaden åt två ledande tjänstemän.