Img 0444
Skördeutsikterna ser goda ut beträffande vårsådda grödor.
Tema

I Åboland frodas
vårsådda grödor

I Åboland ser skördeutsikterna skapliga ut, speciellt i jämförelse med fjolåret. Växtodlingsrådgivare Peter Fritzén ser vissa positiva trender i en stormig tid.

– Om man relaterar till fjolåret ser allting mycket bättre ut. Enda nackdelen är att vi inte har så mycket höstsäd, säger Peter Fritzén som är växtodlingsrådgivare på Finska hushållningssällskapet.

En period av torka och dygnsmedeltemperaturer på över 25 grader skapade ändå problem i juni. De geografiska variationerna är dock stora.

– Situationen varierar från gård till gård, område till område och fält till fält. Det har varit ganska stora lokala variationer i regnmängder, vilket åstadkom en viss torka i spannmålet lite beroende på område och när det var sått. Så här blir inga toppskördar.

Goda utsikter för vårsådda grödor

Skördeutsikterna ser ändå goda ut beträffande vårsådda grödor, och speciellt gällande oljeväxter.

– Oljeväxterna i Åboland ser jättebra ut. Det är positivt eftersom oljeväxtarealerna har sjunkit årligen och vi nu fick ett litet uppsving i intresse för oljeväxter. Dels på grund av att mycket höstsäd hade utvintrat – då frigjordes arealer medan man kanske på grund av brist på spannmålsutsäde såg en möjlighet att så oljeväxter. Det är positivt med tanke på att också i framtiden skapa intresse för oljeväxterna.

Även andra grödor har det väl ställt för sig.

– Vi har sockerbetan som kan anpassa sig årligen efter växtperioden. Den har så lång växtperiod att den trots torka i slutändan kan ge fint resultat. Betfälten ser bra ut, säger Fritzén.

Kostnadskrisen kräver planering

Priserna är omöjliga att förutspå speciellt i dagsläge, vilket enligt Fritzén kräver allt mera planering.

– Situationen varierar enligt hur odlaren själv gjort kontrakt och bundit priser. För tillfället kan priserna och det som bjuds för kommande år också vara attraktivt för till exempel höstsådd – höstråg och så vidare. Det kan vara värt att beakta inför planeringen av höstens arbete.

– Bonden måste göra egna beräkningar gällande vad som är lönt. Om man har färdiga priser för kommande skördar eller såddar så är det lättare att hantera och räkna ut vad som lönar sig.

– Om man nu misslyckades med höstsäden i vintras så har det visat sig i långa loppet att om man har en bra etablering på hösten i tid så finns där nog större potential för högre avkastning för höstsådda grödor än vårsådda, som i sig har sitt eget riskmoment. Det kunde vi erfara i fjol när det blev missväxt.

– I år ser det dock ljusare ut.