Osterbotten Laget 3 Webben
Den här hybridrågen i Vörå har vuxit mycket bra och ser ut att ge en god skörd. Även på andra håll i Österbotten har vädret varit relativt gynnsamt och om det nu får vara torrt finns förutsättningar för goda spannmålsskördar i landskapet.
Tema

Förutsättningar för goda
spannmålsskördar i Österbotten

Några områden fick regn för sent efter den varma perioden efter midsommar. Och på sina håll finns liggsäd som en följd av kraftiga regnskurar. Men om augusti bjuder på uppehåll och sol finns alla förutsättningar till goda spannmålsskördar i Österbotten.

– För första gången på flera år har vi i Österbotten haft en växtsäsong som kan beskrivas som någorlunda normal. Nu ser det riktigt bra ut och inom utskottet är vi överens om att det finns goda förutsättningar för att det blir en bra spannmålsskörd i Österbotten, säger Bengt Eklund, ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott, som hade möte och fältträff i Vörå förra veckans måndag.

Det enda som har stört växtligheten i sommar är egentligen att vissa områden led av torka en stund efter den varma perioden efter midsommar.

– Det har lett till att i synnerhet havren tagit stryk med tomma kärnor. En del områden har också råkat ut för skyfall som bidragit till liggsäd, men förutom det ser det verkligen bra ut och det gäller hela Österbotten, konstaterar Eklund.

Osterbotten Laget 2 B Webben
Här inspekteras Ulf Härtulls hybridråg som ser mycket bra ut i dagsläget.

Förväntningarna stora

Utskottet besökte bland annat en odling med hybridråg som Ulf Härtull sådde i slutet av augusti i fjol. Övervintringen har lyckats bra och förekomsten av isbrännor har varit liten i Österbotten.

Därefter besöktes också korn-, havre- och veteodlingar hemma hos Fredrik Grannas, ombudsman för ÖSP.

– Av intresse brukar jag testa olika kornsorter för att följa med om det finns skillnader mellan dem. Just nu ser man inte några större skillnader utan det ser bra ut och förväntningarna på en god skörd finns, men det är några veckor ännu tills det är skördemoget, säger Grannas.

Han ger en liknande beskrivning som övriga utskottet: Regnet kom på sina håll för sent och på korn kan man på en del åkrar se att axlängden är en aning kortare. Hur mycket det påverkar skördemängden återstår att se.

– Men regnmängderna har varit bra och vi har inte haft någon nattfrost, ingen hetta under långa perioder så jag tycker ändå vi får vara riktigt nöjda hittills.

Hemma i Närpes har Bengt Eklund gjort samma slutsatser. Antalet kärnor per axlängd är stort och bestånden där mognar jämnt, vilket tyder på bra kvalitet.

– Alla seriösa odlare som gjort alla nödvändiga insatser på ogräsbekämpning och gödsling kan räkna med goda skördar. Är vädret gynnsamt tror jag att medelskördar på 5-6 ton per hektar är inte en omöjlighet, säger Eklund.

Osterbotten Laget 4 Webben
Fältbesök i Vörå och närmast ordförande Bengt Eklund och Johan Knip samt Mårten Krokfors.

Viktigt att priserna hålls höga

Fenomenet att minska på gödslingen har inte varit särskilt utbrett i år. Det kan bli vanligare nästa år med tanke på de höga gödselpriserna som stigit kraftigt i år.

– Vi kan inte heller räkna med att det finns gödsel att få nästa år. Som det är nu har Yara stängt handeln med gödsel. I år köpte jag till de nya högre gödselpriserna och nu är det viktigt att spannmålspriserna inte faller till 150-160 euro tonnet som det legat på de senaste åren. Så länge spannmålspriserna hålls på kring 300 euro tonnet så går det att få lönsamhet med en god skörd, säger Eklund.

Spannmålspriset diskuterades också på utskottets möte. Under förra vintern steg spannmålspriserna till omkring 300 euro tonnet och efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina rusade de till cirka 400 euro. I början av juni kom de ner igen och har nu stabiliserats till cirka 300 euro tonnet.

– Nu hänger mycket på hur det blir med exporten av spannmål från Ukraina. Den är mycket osäker, men kan påverka mycket. Samtidigt hoppas vi på att det inte blir för dyrt att exportera från Finland så vi ska hoppas att lagren är tomma så att våra priser ligger rätt nära priserna på Matif-börsen, säger han.

Grannas fortsätter: – Får vi rekordskördar i höst fylls lagren snabbt och då behöver inte industrin anstränga sig för att få in vara. Årets skörd kommer att påverka prisnivån, men hur mycket vet vi först senare.

Eklund och Grannas betonar vikten av goda skördar i synnerhet för husdjursgårdarna. En bra skörd minskar behovet av inköpt foder för de som har egen odling, vilket i dagens läge påverkar ekonomin på gården positivt.

– Förra vintern var Finland inte självförsörjande på foderspannmål och det ledde till stora problem för foderindustrin att hitta foder av bra kvalitet. Hoppas industrin har lärt sig av det och börjar betala högre kvalitetstillägg som sporrar odlarna att satsa på sina skördar nästa år, säger de.

Osterbotten Laget 1 A Webben
Den här hybridrågen i Vörå har vuxit mycket bra och ser ut att ge en god skörd. Även på andra håll i Österbotten har vädret varit relativt gynnsamt och om det nu får vara torrt finns förutsättningar för goda spannmålsskördar i landskapet.

Håll reda på kostnaderna

Grannas betonar att alla gårdar själva bestämmer hur de säljer spannmålen. I regel är det bra att sälja jämnt under hela året.

– Men för att du ska veta var lönsamhetsgränsen går är det viktigt att hålla reda på kostnaderna så att du vet vilket pris som behövs få ut av salugrödan för att resultatet ska vara positivt. Priset kan alltid vara bättre men det nu rådande spannmålspriset på cirka 300 euro är långt över medelpriset för de tio senaste åren samtidigt som också kostnaderna är på en annan nivå, säger Grannas.

Och fortsätter:

– Alla bör ha koll på vad de ligger ute med så att kompensationen sedan blir skälig. För min egen del har jag slagit fast priset för en del av skörden redan i somras medan jag säljer resten på vintern.

ÖSP:s ombudsman lyfter gärna också fram det faktum att det nu är viktigt att alla odlare ser över växtföljden.

– Vi lever i en ny tid och i ett brytningsskede. En bra växtföljd ger högre skördar, minskar sjukdomstrycket och inslag av proteingrödor minskar också gödselbehovet. Det vore viktigt att vi börjar tänka i nya banor för att minska behovet av insatser på sikt, säger han.

På grund av att sådden på sina håll inleddes sent och aningen kallare väder i juli tror Eklund att skördearbetet blir utdraget.

– Nu hoppas vi på varmt väder och uppehåll så att spannmålen får mogna färdigt. Men jag är inte överraskad om många tröskar in i september i år, säger han.