Ny handbok om risker med åkbara mindre arbetsmaskiner utan skyddshytt

Arbetarskyddscentralen har gett ut en ny handbok om arbetarskyddsrisker vid användning av åkbara mindre arbetsmaskiner.

Uppgifter om effekterna av temporära understöd ska lämnas in före utgången av mars

År 2020 beviljade NTM-centralerna drygt tusen företag temporära understöd till företag på landsbygden och till primärproduktionen. De här företagen som fick stöd ska senast 31.3.2021 lämna in uppgifter om stödets effekt på företagsverksamheten. Uppgifterna lämnas in i e-tjänsten Hyrrä, meddelar Livsmedelverket.

Nu kan man söka beskogningsstöd

Beskogningsstöd kan sökas av Finlands skogscentral från och med 1.3. Till en början kan ansökningar endast lämnas in till Skogscentralen på en blankett. Den elektroniska ansökningstjänsten öppnas 23.3.

SLC - Borgeby1
Vacklande utställare på Borgeby Fältdagar

Lantmännen Maskin ska inte vara med på Borgeby Fältdagar i år och därmed tappar mässan en stor utställare. Men intresset är ändå stort för mässan och projektledaren Anna Larsen har berättat att flera helt nya utställare har hört av sig inför sommarens event.

SLC - Ruokakoulu Matskolan Kati Laszka 9721 Scaled
Barnen bekantar sig med närmat på sommarens matskolor

Matskolor för barn ordnas av både svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runt om i landet. I sommar arrangeras 19 matskolor på svenska. Temat för årets matskolor är närmat.

SLC - Nordgen Butik
Nu kan privatpersoner beställa fröer från NordGen

Med start den 1 mars kan privatpersoner som bor i Norden beställa fröer från den nordiska frösamlingen. Syftet är att få fler att bidra till den biologiska mångfalden och samtidigt öka kunskapen om vårt gemensamma odlade kulturarv. Möjligheten att beställa dessa unika fröer finns till och med 31 maj.

Covid-begränsningar i skärgårdstrafiken

Genom ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar åläggs de som tillhandahåller tjänster inom skärgårdstrafiken att i sin verksamhet vidta åtgärder för att förhindra att coronavirussjukdomen sprider sig, meddelar NTM-centralen.

Regeringen vill ändra definitionen av kommersiell fiskare

Regeringen föreslår att definitionen av kommersiell fiskare i lagen om fiske och i lagstiftningen som gäller stöd till fiske ska ändras för att ändringen av mervärdesskattelagen som trädde i kraft vid årsskiftet inte ska medföra negativa konsekvenser för det kommersiella fisket och utbudet på inhemsk fisk. Det meddelar jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Dsc09584
”Östersjöns miljövänligaste jordbrukare” får 10.000 euro i tävlingspris

WWF är igen på jakt efter Finlands Östersjövänligaste jordbruk som en del av en internationell tävling bland lantbrukare. Syftet med tävlingen är att göra odlingsmetoder som minskar Östersjöns belastning av näringsämnen vanligare och utmärka banbrytare inom jordbruket.

SLC - Lokal1
Hybridmöten gäller när lokalavdelningarna ordnar årsmöten

Lokalavdelningarna i ÖSP ordnar snart årsmöten. Tekniskt genomförs de via Teams som hybridmöten. Först ut är Kvevlax lokalavdelning som lockar deltagare med gratis pizza – en idé som de fått av en annan lokalavdelning.

Insändaren: Kommunerna kan göra mycket för att minska koldioxidutsläppen

Det är av största vikt att klimatet beaktas i kommunalpolitiken, påpekar Bengt Norrback.

SLC - Spannmalslager
Efterfrågetopp på spannmål under början av året

Den odlardrivna exportens förmåga att verka i snabbt förändrade förhållanden sattes på prov under förra året. Plötsliga förändringar i efterfrågan, förändringar i konsumentbeteende och försiktighet på grund av coronan var utmärkande för säsongen. Början av det nya året har dock varit fartfylld på spannmålsmarknaden, noterar Farmers Grain Export i ett nyhetsbrev.