Raisios lönsamhet god trots coronaläget

Raisios lönsamhet förblev god under 2020 trots att coronapandemin hindrade koncernen från att utvidga verksamheten som planerat, berättar Raisios vd Pekka Kuusniemi i ett pressmeddelande. Raisios rörelseresultat för 2020 var 28,9 (27,3) miljoner euro och omsättningen 233,6 (236,3) miljoner euro.

SLC - 48612814387 697E862Ebb O
EU-producenterna skärper sitt motstånd mot Mercosur

Det har länge varit tyst om det tilltänkta handelsavtalet mellan EU och sydamerikanska Mercosur, men tre tunga europeiska bondeorganisationer ryter nu till. I ett sex minuter långt videoklipp motiverar de sitt motstånd mot avtalet i nuvarande form.

Stor efterfrågan på investeringsstöd 2020

NTM-centralerna finansierade i fjol sammanlagt över 2.500 jordbruksinvesteringar, vilket är rekordmånga när man ser till de fem senaste åren, uppger Livsmedelsverket.

SLC - Skoter6
Han fick olovlig snöskoterled dragen på sina odlingsmarker

Nyligen exploderade snöskotertrafiken på Thomas Andtbackas odlingsmarker. Det visade sig att en rutt olovligt hade ritats in över hans åkrar. Nu har mjölkproducenten i Kronoby polisanmält brottet – och en ansvarig trätt fram.

”Snöskoterförare bör kolla upp vad som gäller”

Fredrik Grannas, ombudsman för ÖSP, har inte hört om ett liknande fall där en snöskoterled olovligt skulle ritats in på en officiell karta utan lov. Han har däremot hört om enskilda fall där snöskoterkörning har förekommit på marker där markägaren inte gett lov.

ÖSP: Fråga lov av markägaren först!

Österbottens svenska producentförbund r.f. påminner om att det är förbjudet och straffbart att framföra ett motordrivet fordon på privat mark.

SLC - Stena Lorry Driving Onboard
Brittiska köttexportörer grundar dotterbolag i EU

Den brittiska livsmedelsindustrin lider av en tung tullbyråkrati som förhindrar leveranser till EU-området. Förseningarna kostar både tid och pengar, fastän varorna i sig är tullfria. Företagen försöker lösa problemet med egna dotterbolag på EU-kontinenten.

Alla förlorar på brexit säger EU-förhandlaren

Brexit har lamslagit handeln mellan Storbritannien och EU. EU:s chefsförhandlare i brexitprocessen, fransmannen Michel Barnier, tror i alla fall på ett uppsving under våren men det är fråga värt om handeln mellan blocken kommer att återhämta sig helt.

Priserna på gödselmedel och energi sjönk ifjol

Inköpspriserna på produktionsmedel inom jordbruket sjönk med 2,2 procent under sista kvartalet år 2020. Uppgifterna framgår av Statistikcentralens nyaste index för inköpspriser på produktionsmedel inom jordbruket.

Kommissionen förstår oro över taxonomins risker

De finländska Europaparlamentarikerna i Renew Europe Nils Torvalds (SFP), Elsi Katainen (C.) och Mauri Pekkarinen (C) har fått ett svar på sitt öppna brev till EU:s finans- och ekonomikommissionärer Valdis Dombrovskis och Mairead McGuinness. I sitt brev påminde Europaparlamentarikerna om riskerna med EU:s kriterier för hållbar finansiering, den s.k. taxonomin.

SLC - 50937333317 6693D2Ab5B O
USA-regeringen håller kvar tullarna på livsmedel från EU

Valet av Joe Biden till USA-president har satt fart på förhoppningarna inom EU om förbättrade handelsrelationer över Atlanten, men än så länge saknas entydiga röksignaler från Washington. Detta gäller särskilt tullar och jordbruksfrågor.

Olaglig gödselhärva nystas upp i Belgien

Myndigheterna i Belgien och Nederländerna har nystat upp en härva av misstänkta bedrägerier med gödsel. Det rör som om ett gränsöverskridande nätverk som har dumpat gödseln på basen av förfalskade dokument.